ПАДНА ЛИ ЗАГАДКАТА: След 100 години откриха на Еверест крака на алпинист!

Крак, за който се смята, че принадлежи на британски алпинист, изчезнал преди 100 години, бе открит на връх Еверест, съобщи BBC. Откритието може да разреши една от най-големите мистерии в света на алпинизма.

Андрю Комин „Санди“ Ървайн се опитал да изкачи Еверест през юни 1924 г. заедно с партньора си Джордж Малори, но двамата изчезванали безследно. Докато останките на партньора му в крайна сметка бяха намерени, тялото на Ървайн така и не бе открито.

Но миналия месец екип от алпинисти, снимащи документален филм на National Geographic, се натъкнал на важна находка в подножието на най-високия връх на планетата, разкрила се след топенето на ледник.

Известният авантюрист Джими Чин, който ръководи екипа, нарече откритието като "монументален и емоционален момент".

Мнозина се чудеха дали Санди Ървайн и Джордж Малори са успели да станат първите хора, изкачили Еверест, 29 години преди Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей да достигнат върха.

През годините някои се опитваха да търсят тялото на Ървайн, тъй като се знаеше, че е носел камера с непроявен филм, който може да докаже, че той и неговият партньор по катерене Джордж Малори са успели в подвига си.

Към настоящия момент британските власти проверяват самоличността на крака с помощта на ДНК проба, според доклад на National Geographic.

Но продуцентите на филма са доста уверени, че кракът принадлежи на Ървайн, поради чорапа, намерен в ботуша, който е избродиран с инициалите "AC Ървайн".

Откритието е направено, след като екипът на National Geographic се спуснал по ледника Централен Ронгбук до северната стена на Еверест през септември.

По пътя си те са открили и кислородна бутилка с маркировка от 1933 г. Експедицията до Еверест през тази година намери и предмет, принадлежащ на Ървайн.

Енергизирани от този възможен знак, че тялото на Ървайн може да е наблизо, екипът претърсвал глетчера няколко дни, преди един от тях да види ботуша да излиза от топящия се лед.

Мястото било напълно случайно място. Те изчислили, че ледът се е стопил само седмица преди откриването на крака на Ървайн.

Кракът е бил взет поради опасения, че гарвани ще го оглозгат и е бил предаден на китайските алпинистки власти, които управляват северната стена на Еверест.

Джули Съмърс, потомък на Ървайн, каза в изявление, че е била "развълнувана до сълзи", когато г-н Чин й разказал за откритието. „Това беше и ще остане изключителен и трогателен момент.“

„Това беше монументален и емоционален момент за нас и целия ни екип на земята и ние просто се надяваме, че това най-накрая може да донесе спокойствие на неговите роднини и светът на алпинистите като цяло“, каза Чин, който е известен със заснемането на спечелилия Оскар документален филм за катерене „Free Solo“.

Когато Ървайн изчезва той е бил само на 22 години и е бил най-младият член на експедицията, която интригува света на алпинизма от век насам.

За последен път двамата с Малори са видени живи на 8 юни 1924 г., когато тръгват към върха.

Тялото на Малори бе намерено чак през 1999 г. от американски алпинист. През последните десетилетия търсенето на останките на алпинистите бе затънало в противоречия на фона на подозренията, че телата са били преместени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар