Англия пак се измъкна! „Трите лъва“ биха дузпата на Швейцария

Англия победи инфарктно Швейцария след рулетката на дузпите и се класира на полуфиналите на Евро 2024.

Селекцията на Гарет Саутгейт не блестеше на терена на стадион „Меркур Шпил-Арена“ в Дюселдорф, но успя да излъже тази на Мурат Якин след 120 минутна драма и изпълнение на удари от бялата точка, за да стигне до последното стъпало преди битката за титлата. В редовното време и продълженията двата тима завършиха при 1:1. При рулетката на дузпите „Трите лъва“ спечели с 5:3. В грешник за „кръстоносците“ се превърна звездата на Манчестър Сити Мануел Аканджи, чийто удар от бялата точка бе спасен от Пикфорд.

Двубоят от ВИП-ложата изгледа и принцът на Уелс – Уилям, който подкрепяше англичаните. В герой за тях се превърна вратарят Джордан Пикфорд, който спаси дузпа, донасяйки големия успех в юбилейния мач №100 за Гарет Саутгейт като селекционер на „Трите лъва“. Иначе, Швейцария откри резултата чрез Бреел Емболо в 75-ата минута, а в 80-ата минута Букайо Сака изравни и прати мача в продължения.

Като цяло двата отбора играха доста предпазливо, като през първото полувреме те не отправиха нито един точен удар по посока на някоя от съперниковите врати. След почивката се забелязала леко активизиране в редиците на двата отбора, като и „кръстоносците“ погледнаха малко по-смело към вратата на Джордан Пикфорд.

В крайна сметка Англия се докопа до победата и ще спори за място на финала срещу победителя от двойката Нидерландия – Турция. Полуфиналният сблъсък ще се проведе на 10 юли на стадион „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд.

Четвъртфиналният двубой между „Трите лъва“ и „кръстоносците“ започна доста предпазливо. Първата опасност създаде Букайо Сака, който проби отдясно, но центрира неточно. В ответната атака Ремо Фройлер не успя да вкара, защото го блокираха..

В 16-ата минута англичаните предявиха претенции за дузпа. Хари Кейн изпревари Фабиан Шер, след което се строполи в пеналта. ВАР и реферът Орсато не видяха основание за отсъждане на наказателен удар. Пет минути по-късно нападателят на Байерн Мюнхен стреля неточно с глава след изпълнение на корнер.

„Кръстоносците“ отговориха с нещо като полуположение. Бреел Емболо получи добър пас и от дъгата на пеналта стреля от движение, но за беда топката срещна тялото на негов съотборник.

С следващия четвърт час на терена не се случи почти нищо интересно. В 36-ата минута Сака проби отдясно, след което центрира в наказателното поле, където Джуд Белингам пробва да пропусне хитро, ала кълбото се озова в ръцете на Ян Зомер.

Двата отбора продължиха да водят здрава битка в средата на терена. Англичаните имат леко предимство, но така и не успяваха да създадат чисто голово положение. В 43-ата минута Букайо Сака пробва шут, който бе блокиран от Фабиан Шер. Само 60 секунди по-късно отново Сака, който създаваше най-големите проблеми за швейцарците, нахлу в пеналта, но защитата със сетни усилия изчисти в корнер.


До почивката двата тима не отправиха нито един точен удар. Англичаните имаха известно териториално превъзходство, но не стигаха до чисти голови положения.

Началните минути след паузата бяха на сметката на англичаните, но те отново не намериха път към мрежата на Зомер. Едва в 51-ата минута станахме свидетели на първия точен удар в срещата. Негов автор стана Бреел Емболо. Нападателят получи топката в пеналта, след което се справи с Конса, но ударът му на практика бе прекалено слаб и право в ръцете на Пикфорд.

В 56-ата минута „кръстоносците пропуснаха уникален шанс. Родригес центрира отляво, но Бреел Емболо не успя да играе с глава, притиснат и от Езри Конса. Така Пикфорд улови топката, която се отклони леко в тялото на нападателя на „кръстоносците“.

В следващите минути Швейцария се наслаждаваше на най-добрия си период от началото на срещата. Ентусиазмът в играта им обаче не носи нищо повече от два корнера. В 66-ата минута се получи карамбол в наказателното поле на англичаните. Топката бе изчистена, но попадна на волето на Михел Аебишер, който я прати над вратата.

Четвърт час преди края на редовното време по-напористата игра на Швейцария доведе до желания ефект. Фабиан Шер подаде към Дан Ндойе. Последният центрира успоредно на голлинията, а Джон Стоунс действа трагично, неуспявайки да спре топката, след което Бреел Емболо изпревари Кайл Уокър и от няколко метра я прати в мрежата – 0:1!

Радостта на „кръстоносците“ обаче продължи твърде кратко – само 5 минути. Деклан Райс намери отлично Букайо Сака. Звездата на Арсенал влезе леко в пеналта и с диагонален шут матира Ян Зомер – 1:1. Англия на практика изравни с първия си точен удар в мача до момента.

До края на редовното време Англия пропусна две изгодни положения. Първо защитник блокира удар на Хари Кейн, а след това резервата Еберечи Езе стреля неточно.

Швейцария едва не матира инфарктно „Трите лъва“ във втората минута на добавеното време. Ндой не успя да донесе победата отблизо, останал непокрит. Така мачът влезе в продължения.

Те започнаха с удар на на Фабиан Шер в аут. В 95-ата минута пък страхотна намеса на вратаря Ян Зомер спаси швейцарците. Деклан Райс шутира страхотно от около 25 метра, но стражът показа класа и изби в корнер.

В 102-ата минута Белингам нямаше шанс на два пъти. Първоначално негов удар бе блокиран, след което топката отново стигна до халфа, но Зомер се справи с изстрела му.

В 109-ата минута Хари Кейн бе сменен принудително. Айвън Тони влезе на неговото място.

В 117-ата минута Джердан Шакири стреля директно от корнер отляво и тресна сглобката на гредите и едва не изненада фатално Пикфорд. Само две минути по-късно Зеки Амдуни от границата на наказателното поле стреля опасно, но Пикфорд спаси.

Така се стигна до изпълнение на дузпи, след които триумфираха англичаните. Футболистите на "Трите лъва" направиха нещо уникално, след като за първи път реализираха и петте си удара от бялата точка в елиминации на голям форум. Фаталният пропуск за Швейцария направи Мануел Аканджи още при първото изпълнение за "кръстоносците". По този начин Англия продължава да мечтае за титлата на Евро 2024, въпреки че отново се измъкна и не блести с изявите си по терените в Германия.

Англия – Швейцария 1:1 (5:3 след дузпи)

Голмайстори: 0:1 - Бреел Емболо (75 мин.), 1:1 - Букайо Сака (80 мин.)

ПРИ ДУЗПИТЕ:


Коул Палмър - ВКАРВА (АНГЛИЯ)

Мануел Аканджи - ПИКФОРД СПАСЯВА (ШВЕЙЦАРИЯ)

Джуд Белингам - ВКАРВА

Фабиан Шер - ВКАРВА

Букайо Сака -  ВКАРВА

Джердан Шакири - ВКАРВА

Айвън Тони - ВКАРВА

Зеки Амдуни - ВКАРВА

Трент Александър - Арнолд - ВКАРВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар