Пропускане към основното съдържание

Съветска "окупация" на България ли?, залива ни вълна от измислици и лъжи

Отдавна е известно, че комунистофобите умора нямат. Сега около 75-годишнината от Девети септември се върти старата изтъркана грамофонна плоча за "съветската окупация" на България.
 
Пишат и говорят за "съветска окупация" историци, политици, журналисти и видни соросоиди. Свързват "съветската окупация" с това, че СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г. Главният аргумент е, че правителството на Багрянов обявило неутралитет на 26 август и, видите ли, Съветският съюз обявил война на неутрална България. А дали Багрянов е денонсирал присъединяването на България към Тристранния фашистки пакт.

Неутрална държава ли е била България?   

Предисторията е твърде интересна. В края на 1940 г. Съветският съюз предлага на България пакт за приятелство и взаимна помощ (известната Соболева акция). По същото време Германия и Италия настояват България да се присъедини към Тристранния пакт. И радетелят за "неутралитет" на България Борис III, и фашистът Богдан Филов под бурните аплодисменти на 25-то обикновено народно събрание включват България в Тристранния пакт. Страната ни става съюзник на фашистките държави - Германия, Италия, Япония, и присъединилите се към тях Унгария, Румъния, Хърватия и Словакия, страни противници на Антихитлеристката коалиция на СССР, Великобритания, САЩ и Франция. 

По сключените спогодби "Клоудиус-Попов" (1941) и "Нойбахер" (1941) България става икономически придатък на Германия, снабдява германската военна промишленост с руди на цветните метали, с вълна, кожи, облекла, храни, дори дървени къщички за германските войници на Източния фронт. В резултат на това малка и бедна България финансира голямата и икономически силна Германия. По различни източници задълженията на Германия към България са около 63-73  млрд. райхсмарки, които и досега Германия не е върнала на България. Освен това България издържа пребиващите в страната немски войски - 7.3 млрд. лева за периода март 1941 до септември 1944 г.

България е и военен придатък на Германия и Италия - главните фашистки сили в Европа. Българските войски заместват германските окупационни войски в Поморавието, Македония, Тракия, а немските дивизии отиват на Източния фронт срещу Съветската армия. Германците искат - българските управници изпълняват. На 15 април 1941 г. Министърът на външните работи (Попов) изпраща на българския посланик в Берлин телеграма: "Исканите от германците дивизии за окупацията (к.м.) са готови и всички подробности са уговорени с тукашното германско командване" (ЦДА, фонд 1449, а.е. 98, л. 311). И българските войски под мощни фанфари, водени уж от "обединението на България", окупират Поморавието, Македония и Тракия и създават там българска окупационна администрация и власт. Малко по-късно е окупирана и Югоизточна Сърбия.

През лятото на 1943 г. по искане на Хитлер българските войски окупират почти цяла Сърбия (без Белград, неговите околности и мина "Бор"). В Сърбия действа първи български окупационен корпус (7 дивизии), командван от ген. Асен Николов в състав от над 33 000 души. Но българските войски в Югославия не само присъстват и поддържат реда. Те участват под немско командване в сражения с югославските партизани. През октомври 1942 г. българската Девета пехотна дивизия и СС дивизия "Принц Ойген" провеждат операцията срещу югославските партизани и четници "Капаоник" (ръководена лично от Химлер). 

За участие в тази операция с германски железен кръст са наградени трима български войници от селата Ракита, Брегаре и Сомовит (Плевенско). През юни 1943 г. български войници участват заедно с германски и италиански войски (под командването на нацисткия генерал Ал. Лер) в операция срещу Титовите партизани в Черна гора (Дурмитор). И редица други акции. Ген. Асен Николов (осъден на смърт от Народния съд) е награден от Хитлер с най-високия немски орден - Железен кръст I степен "за сътрудничество с германски групи за омиротворяването на значителни части от Сърбия и големи заслуги в борбата с партизаните" (в. "Устрем", 27 юни 1943 г.). Коментарът, както се казва, е излишен.  

България фактически е била участник във Втората световна война на страната на Германия. В Хагската конвенция за законите и обичаите на сухопътната война (18 октомври 1907 г.) в глава I "Кой се признава за воюващ", в чл.3 ясно пише: "Въоръжените сили на воюващите страни могат да са от сражаващи се и несражаващи се". Следователно, това че българските войски не се сражават на Източния фронт, не значи, че страната ни не е била съвоюваща на страната на Германия, тъй като нейни военни части заместват немските окупационни сили и се сражават с югославските противници на нацистка Германия, осигуряват снабдяване на немската армия и предоставят своята военна и гражданска инфраструктура за ползване от тях.

Ето как авторитетният източник - немският посланик в София Бекерле, оценява (при разпита 1950 г.) участието на България във войната на страната на Германия:

 "Въпрос: В какво конкретно се изразяваше военната помощ на българското правителство за агресията на германския фашизъм на Балканите?

Отговор: Военната помощ на българското правителство за военно-оперативните планове на германското командване в европейския югоизток се изразяваха в следното: България пусна германските войски през своята територия. Трябва да кажа, че Германия не би могла така бързо да сломи съпротивата на Югославия и Гърция, ако българското правителство възпрепятствуваше придвижванията на германските войски през своята територия. Нещо повече... българското правителство предостави свой транспорт и средства за свръзка за прехвърлянето на германските войски към границите на Гърция и Югославия. 

В местата за съсредоточаване на германските войски до границите на Югославия и Гърция тези войски получаваха продоволствие, ползваха българските укрепления и фортификационни съоръжения, летища, средства на ПВО и т.н. Българското правителство, освен това, предостави своите пристанища (Варна, Бургас) на германските кораби и корабостроителниците за ремонта и строителството на съдове, които бяха използвани също за бойните операции в Черно море срещу Съветския съюз. През 1942 г. българското правителство изпрати 3 дивизии от своите войски в Сърбия и 1-2 дивизии в Гърция, наричащ се окупационен корпус, за смазването на партизанското движение и поддръжката на германския окупационен режим в тези страни.

Накрая, по секретната икономическа спогодба, която от германска страна беше сключена от пълномощника на германското правителство - Клодиус, българското правителство оказа на Германия голяма икономическа помощ, насочена изцяло към удовлетворяването на военните нужди на Германия (зърно, македонска руда, парично доволствие за германските войски в България и т.н.)... Германските кораби от Варна и Бургас се използваха от нашето командване при настъплението срещу Крим и Севастопол, и в другите бойни операции срещу Съветския съюз. Неутралитетът на България по отношение на Съветския съюз съществуваше на хартия (к.м.).

През 1941 г. по желание на Берлин успях да осигуря в България мобилизирането на работна сила за изпълняването на работа в предприятията в Германия. По мое настояване бяха мобилизирани до 40 000 българи, които бяха изпратени в Германия" (по: Кр. Иванджийски; https://strogosekretno.com).

Западните страни, които сега са антикомунисти, тогава одобряват обявяването на война от Съветския съюз на България и влизането на страната в съветската зона на влияние. Ето две мнения. Първото е на Рандъл Нийл, дипломатически дописник, който в "Ройтерс" през септември 1944 г. пише: "Обявяването на война от Русия на България, за което британското правителство бе уведомено предварително, е акт на реалистична политика... С това се слага край на усилията на България да избегне заплащането на тежката цена за съюза си с Германия (отнемане на половината й територия в полза на Гърция - б.а.). 

Трябва да бъде образувано ново правителство, представляващо действително левицата, като включи безсъмнено комунисти." А второто е на американския дипломат Барнс: "Ние приемаме напълно, че Съветския съюз има специални интереси по отношение обезпечаването на неговата сигурност, която сме признали при изработването на споразуменията относно регулирането и контрола на бившите неприятелски страни... Америка от своя страна никога не ще подаде ръка на групировки в тези страни, които са неприязнено настроени срещу Съветския съюз" (Сп. "Съвременник", кн. 20, 1945 г., с. 887-888). Заявления без последващо покритие!

А има ли "съветска окупация" в България?

Безкрайна е манипулацията

с окупацията от СССР на Царство България. Явно огромната група платени и безплатни комунистофоби не четат, не мислят и не разсъждават по същността на станалите исторически процеси. По време на Втората световна война на територията на България между 1 март 1941 г. и 15 септември 1947 г. има ограничени контингенти чужди войски - съответно немски и съветски. Присъствието на чужди войски на българска територия дали е белег за окупация? Ако е така, тогава би следвало да говорим за немска и за съветска окупация. Но историците не пишат за немска окупация на България. Явно е, че самото присъствие на войски на чужда територия не е белег за окупация. Иначе би трябвало соросоидите да пишат, че сега България е окупирана от САЩ, понеже в страната има американски войски в няколко военни бази.

Военна окупация има, когато се прекратява самостоятелното национално административно управление и се формира ново управление, приема се функцията на управление на завладяната територия от чужда войска (American Heritage Dictionary). Такава форма на управление (администрация и полиция) създава България чрез нашите окупационни корпуси в Поморавието, Македония и Тракия по време на Втората световна война. Съветската армия не създава в България своя администрация, полиция и съд, за да има окупация. В страната е формирана нова отечественофронтовска самостоятелна власт, самостоятелно правителство, окръжни и общински административни звена и структури. 

След приключването на войната Съветската армия се изтегля окончателно от територията на България. Тя не създава и не поддържа свои военни бази, каквито са създадени и поддържани в Германия от САЩ, Великобритания и СССР. Крайно време е да се прекратят спекулациите със "съветската окупация" на България! 

Анко Иванов - д-р по философия, в. Дума

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата