Пропускане към основното съдържание

Потопът на Ной е бил в Черно море, заличил е първата европейска цивилизация (ВИДЕО)

Дали Великият потоп е само легенда или катастрофа, която променя хода на историята на човечеството? Вижте филма на Нешънъл Джиографик.

Питър Ганди е автор на няколко противоречиви книги за произхода на християнството. Днес той проучва отново едно от най-ужасяващите събития, описани в Стария Завет. Историята за Ной и Великия потоп.

Историята, с която аз израснах е тази от Библията. Битие глава 6 стих 17. И ето аз ще докарам на земята потоп от вода, за да изтребя от небето всяка твар. В Корана пише, а Ной плака, откликнахме ние и го спасихме заедно със семейството му.

Разказ за унищожителен потоп на земята откриваме във всички цивилизации - шумерската, гръцката, индуската, китайската и на американските индианци. Легенди, които са от преди хиляди години.

Много преди Корана, епосът на Гилгамеш, който е писан 2000 години пр. Хр., споменава бурята, която Адат изпраща, за да потопи земята, и като батално клане помете хората. На всякъде има сведения за Великия потоп. Някои учени изказват противоречивото мнение, че мегапотопът удря Източна Европа преди няколко хиляди години. Наричат го дори потопа на Ной.

Те вярват, че най-засегнати са земите около Черно море. Ганди заминава за столицата на България - София. Иска да разбере, какви са били последиците върху древните цивилизации в региона, и какво може да е причинило потопа около Черно море. Над столицата се извисява планината Витоша. Вулканичен връх осеян с пещери. Ганди изкачва планината, за да се срещне с проф. Явор Шопов от Софийския университет.

Казаха ми, че можете да хвърлите светлина върху потопа. Да, но за целта трябва да влезнем в пещерата.

Със своите над 15 км., това е най-дългият пещерен комплекс в България. Има шест нива в лабиринт, в тъмни като рог камери.

На колене през тесните тунели Шопов води Ганди до разкопките и откритието си. Необходим е цял час, за да достигнат до мястото. Най-накрая Шопов казва, че са пристигнали. Пещерата е пълна със сталактити и сталагмити.

Какво ни разказва за потопа тази пещера? Всички тези сталактити и сталагмити са образувани в резултат на дъждовна вода, която се е просмуквала през скалата. Подобно на пръстените по дърветата, определянето на пластовете в тези скални образования позволява да се изчисли количеството дъжд паднало преди хилядолетия.

Именно, докато проучват тези пластове проф. Шопов се натъква на нещо необикновено. Един от слоевете е много по-дебел от останалите.

Образувал се е преди 7500 години и валежът е бил 50 пъти повече от този, който е днес.

Какво според теб е предизвикало такъв невероятен валеж?

Имам теория по въпроса, но трябва да идем в лабораторията ми в София, за да Ви покажа. В Софийския университет д-р Шопов е приготвил проба от скалата на пещерния под. По един от слоевете е открито, че е имало значително нарастване на валежите.

Имаш ли представа, какво е предизвикало подобно количество дъжд?

Да, падането на огромен астероид на повърхността на слънцето, например.

Шопов смята, че значителното увеличаване на количеството на валежите може да е предизвикано от сблъсъка на огромен астероид или комета със слънцето. Този сблъсък е довел до значително увеличение на слънчевата радиация.

Кометите, които се блъскат в слънцето причиняват слънчеви изригвания. Шопов изчислява, че след като кометата се удря в слънцето, температурата на земята бързо и драстично се повишава. Следствие на това огромни количества морска вода се изпаряват, в резултат на което падат огромни количества валежи.

Именно подобно явление е описано в историческите източници. Наистина е необикновена теория. Колко голям трябва да е астероидът причинил подобно събитие?

Трябва да е от радиус поне 2-3 километра. Трябва да е огромен. Не са много астероидите с подобни размери. За щастие подобни събитие са изключителна рядкост.

Заключенията на Шопов макар и противоречиви се появяват и в други теории, които също посочват, че в района на Черно море е имало потоп. Те предполагат, че огромни количества ледове се разтопяват през последната Ледникова епоха, и в продължение на 5000 години нивото на морето се покачва. Приблизително по това време водите от Средиземно море нахлуват през Босфора с по 40 кубични километра на ден. Това прави 200 пъти, колкото водите на Ниагарския водопад. този потоп превръща голямото континентално езеро в Черно море и увеличава значително бреговата му линия.

За да открие доказателства за тази теория Ганди пътува на изток до Черноморското крайбрежие. Отправя се към българския институт по океанология, за да се срещне с подводния археолог проф. Петко Димитров.

С какви доказателства разполагате, че Черно море първоначално е било сладководно езеро?

"Едно от първите доказателства за потопа в Черно море, са старите брегове на Черноморския басейн. Има наличие на древна брегова линия, която се намира на дълбочина между 90 и 120 метра".

Тоест на дъното на Черно море се намира бреговата линия на сладководно езеро.

Като анализира проби взети от дълбините на морското дъно, Димитров също открива останки от черупчести мекотели, които живеят само в сладководни басейни. Той е обеден, че потопът е погълнал и унищожил селища от Неолита по бреговете на езерото.

През 2011 г. изследователски кораб за геоложки проучвания "Академик" прави подробни наблюдения. Екипът се ръководи от Константин Щерев.

"Един ден сканирахме морското дъно и открихме нещо като гърбица, и решихме да спуснем сонда, за да вземем проби".

Когато издърпали сондата учените започнали подробен анализ на извлечените проби. Бързо разбират, че са попаднали на нещо значимо. Открито е парче дърво, което няма начин да е било изхвърлено толкова на дълбоко от кораб. Това доказва, че на дъното на Черно море е имало селище, живеели са хора.

"Все още очакваме въглеродния анализ за датиране и ако се окаже, че дървото е на около 7000 години, то случаят е приключил".

Геолози от американския институт по океанология също вземат проби. Потвърждават, че в района на Черно море е имало масивен потоп, но изчисляват, че нивото се е вдигнало с 10 метра. В сравнение с цифрите на българите от 60 метра, което води до наводнение, но само на малка част от региона. Резултатите поставят под съмнение и определянето на възрастта на българския камък от дъното на пещерата. 

Американците изчисляват, че потопът е залял района преди 9500 години. Това е 2500 години преди проливните дъждове и потопа, за който говори Шопов. Много български учени са непреклонни, те вярват, че потопът е заличил първата европейска цивилизация. Залял е днешното крайбрежие на Черно море преди 7000 години. Това е радикално предизвикателство към традиционните исторически схващания, че минойците са основали първото развито европейско общество 2000 години по-късно на остров Крит.

Ганди иска да открие следи от тази ранна цивилизация. Свързва се със водещ учен, експерт по неолита. Доктор Тодор Димов, от музея в Добрич. Ганди и Димов се отправят към ивица от североизточното крайбрежие на българското Черноморие. В Дуранкулак лежат останките на селище, което датира от преди 6000 години. Тук е живяла отседнала и развита общност. Наричан мястото - българската Троя, но то предшества гръцкия град с повече от 2000 години. Досега тук са разкрити 17 жилища.

Останките в Дуранкулак

 Димов вярва, че голямото сладководно езеро е създало благоприятни условия за развитие на селското стопанство.

Това място е изградило представата за райската градина, за мястото, където човек може да преживее по-леко спрямо пустинята на Египет, защото имаме вода, растителност, животни, тука тогава са живеели и лъвове. Когато потопът залива местността, то плодородните земи са унищожени от солените води, и оцелелите хора са принудени да се изселят.

Ганди иска да научи повече за тези неолитни заселници, а информацията се съхранява по самото Черноморско крайбрежие. През 1972 г. архиолозите попадат на 300 гроба, точно до пристанещния град Варна. Те датират от преди повече от 6000 години. Много останки са пренесени в българския институт по Антропология. Ганди пристига за среща в София с проф. Йордан Йорданов.

Имате ли представа, как са изглеждали тези хора?

За да видим, как са изглеждали тези хора, които са живели преди почти 7000 години, единственият начин е пластичната антропологична реконструкция.

Като изследва черепа, Йорданов достига до заключението, че мъжът е бил добре хранен и физически силен.

Много от гробовете край Варна съдържат изящни предмети изработени от злато, мед, глина, кремък и мидени черупки.

Съкровищата от Некропола се съхраняват в Архиелогическия музей на Варна. Ескурзовод на Ганди в тази впечатляваща обиколка е Христо Смоленов.

Ще ви покажа най-старото златно съкровище в света. Това е известното злато от варненския Некропол. Радиовъглеродния анализ определя възраст от средата на петото хилядолетие пр. Хр. Това връща историята на европейската цивилизациядоста назад. Това златно съкровище принадлежи на първата европейска цивилизация. Представя също и най-старата наука.

Ако измерите златните предмети откривате измеренията на много интересна геометрия. Дизайнът не е само за украса. Смоленов смята, че артефактите са създадени с помощта на сложна геометрия. Смоленов е убеден, че размерът на бижутата са най-убедителното доказателство, че хората живеели покрай Черно море преди потопа са най-ранната европейска цивилизация. 

Макар районът да е бил тежко засегнат от потопа, тази цивилизация е оцеляла от част и е мигрирала в търсене на по-благоприятни условия. Те са отнесли своите постижения и по други краища на света. Така потопът се оказва и благоприятно явление за развитие на цивилизацията. Смоленов вярва, че тези древни хора са се пръснали след потопа, но познанието им се е появило в разцвета на египетската, шумерската и древно гръцката цивилизация, 1000-2000 години по-късно.

Трудно е да се повярва, че Черно море някога е било сладководно езеро, но доказателствата категорично посочват, че тук е имало поток. Морето е придошло, заляло е езерото и е прогонило живеещите тук хора. Разпръснало ги е по целия средиземноморски свят и по този начин е посяло семената на европейската цивилизация.

Съществуват много спорове за това дали е бил толкова унищожителен потопът преди 9000 години, както някои предполагат, но ако историите в Библията, Корана и Гилгамеш, разказват за реални събития потопът е бил унищожителен, но е създал и нови цивилизации.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.