loading...

неделя, 4 януари 2015 г.

НОВА СКАНДАЛНА СНИМКА ВЪВ ФЕЙСБУК: Плащаме двойно за Парацетамол спрямо холандците

След фейсбук истерията около цената на шоколад "Своге" в Холандия, да ви покажа и аз една съпоставка. Едната снимка направих наскоро в дрогерия в Айндховен, втората днес в аптека в София. Разликата в цената е точно ДВА пъти. Това написа във фейсбук профила си Атанас Зафиров, който е народен представител.

Вчера пък стана ясно, че "бедните" холандци купуват родния шоколад "Своге" между 40 и 60 ст., а ние плащаме за него над 1,20 лв. и то при положение, че само транспортните разходи у нас са значително по-малки.

„Софарма” продължава да ни продава по-скъпи лекарства, отколкото е цената им в редица други европейски страни. Така например проверка на Bgpravda установи, че у нас една ампула „Бусколизин” от 20 мг. струва между 1,34 и 1,39 лева, в кутията има десет, което прави цена от над 13 лева. В същото време медикаментът, който се използва срещу болки в корема в Полша може да се намери за около 5 лева. Скандалът с пъти по-скъпите лекарства за българите продавани от "Софарма" гръмна преди близо три години, но и до днес ситуацията си остава почти същата.

"Бусколизинът" бе намален у нас от близо 16 лева на малко над 13 лева за опаковка от 10 ампули, но това не променя факта, че продължаваме да плащаме значително повече спрямо редица европейски страни. Значително по-евтини лекарства могат да се намерят в съседна Сърбия и Турция. Родните медии забравиха тази изключително важна тема, но Bgpravda не е забравила нищо!


Няма коментари :

Публикуване на коментар