Пропускане към основното съдържание

Един нагласен конкурс дава автобусни линии на фирма спонсор на ГЕРБ, Бойко кажи си!

Преди повече от 6 години в София се състоя скандалният уговорен „конкурс“ за отдаване на автобусни линии, спечелен от фирма - спонсор на ГЕРБ!
Стана публично известен запис, на който слушателят става свидетел как под ръководството на тогавашния заместник кмет на Б. Борисов г-н Велизар Стоилов, участниците в конкурса частни фирми и общинската такава, се договарят за цените и линиите, за които ще кандидатстват и как да не се конкурират – „за да нема дъмпинг” (Велизар Стоилов). Не беше необходимо показно да бъдат арестувани публично известните участници в договорките. Достатъчно беше ДАНС и прокуратурата да разследват и предадат на съда, тях и техните помагачи и съучастници след сигнала на групата съветници от БСП в СОС. 

Очаквахме и Бойко Борисов да отговори счита ли, че с приемане на оставката на собствения си заместник се изчерпва неговото участие в корупционната афера. От него първоначалният отговор беше – колкото повече от БСП атакуват Велизар Стоилов – толкова по-скъп ми става. За съжаление обаче, отговор не дойде от ДАНС и от прокуратурата. След публичния скандал и подадената оставка, Велизар Стоилов веднага бе назначен на работа, при явен конфликт на интереси, във фирма, собственост на В. Божков. 

Фирма на същия собственик беше свързана с ремонтите на улиците в над една трета от столицата, като тези ремонти са възлагани и контролирани от В.Стоилов. С предрешения конкурс СО отдаде на частни фирми 16 автобусни линии за срок от 8 години на скандално високи цени (с 1 лев на километър повече от цените на „Столичен автотранспорт” ЕАД). Това натовари бюджета допълнително с 9 млн. лева. 

Лошо управление на транспортните фирми и източване в полза на частниците, липсата на контрол доведе до обявяване на несъстоятелност на „Трамкар” ЕАД, а Столичното предприятие за автотранспорт тогава приключи 2008 г. със загуба от 11 млн.лв., като и до днес търпи щети от този нагласен „конкурс“, а ЦГМ на практика е във фалит. Преди 2 год. в СОС бе внесен доклад, с който се искаше спешно прекратяване на договора, от който “всеки ден общината губела“. Оказа се, че всички негативи от прекратяване на договора са за сметка на общината в т.ч. и „сгрешено“ с около 2 млн.лв. обезщетение за частният превозвач!?! След развихрилият се скандал, повдигнат от Георги Кадиев, с последно предупреждение бяха наказани заместник кметовете на СО Христов и Барбалов, а решението беше отменено. От тогава прекратяването на договора вече „не е спешно” и общината „губи всеки ден“ значителни средства.

Поводът да припомним тези стари факти е неотдавашното назначение на г-н Велизар Стоилов за експерт в парламентарната комисия по транспорт на 43 Народно събрание, с което нещата си идват на мястото и с продължаващото бездействие на общината. На практика се изясняват въпросите „Кой?”, „В интерес на кого?” и „Защо?” е нарушавал закона и защо органите не са се задействали.

Декларация, на Дискусионен клуб за социална местна политика

Още по темата:

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата