Екслузивно! Заплаха за убийство обърнала решението на ВАС в полза на Пеевски!

КОЙ промени решението на ВАС в 12 без 5 в полза на Новото начало на Пеевски и ограби ДПС?

Днешното решение на ВАС в полза на Пеевски с абсурдни аргументи повдигна тежки въпроси. Решението трябваше да бъде обявено в 14 часа, но закъсня с 40 минути. Първоначално решението в било в полза на ДПС и Ахмед Доган, но е претърпяло драматично развитие и е пренаписано наобратно. Причината, е заплаха за убийство! Заплахата в била отправена към шефа на съда Чолаков и съдийката, председателстваща екипа, Румяна Борисова с бивша фамилия Монова, съобщи Bnews. 

Тя нашумя заради имотен скандал за къща в Банкя – виж по-долу. Монова – Борисова и преди е отсъждала в полза на Пеевски. Най-странното е, че днес съдийският състав е подал отвод за делото, което утре трябваше да гледа по жалба на ДПС на Ахмед Доган. Държавата и институциите са овладени напълно, а мутрите вилнеят навсякъде – по улиците и в институциите. Мутри пред Партийния дом, мутри в ЦИК и в Парламента, а отвън МВР ги пази.

Още преди ВАС да се произнесе, от крилото на Доган допуснаха, че ако казусът с регистрацията на двете ДПС-та за изборите стигне до върховния съд, магистратите най-вероятно ще отсъдят в полза на Пеевски, заради близките му отношения с председателя им Георги Чолаков. За тези подозрения в пряк текст каза зам.-председателят на партията Илхан Кючюк. „Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие, че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват, че този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата“, каза Кючюк пред БНР три дни.

Решението на ВАС е взето от тричленен състав. Председател е съдия Румяна Борисова (преди позната с фамилията Монова) и членове Светослав Славов и Таня Дамянова. Като първоначално за докладчик беше определена Дамянова, но по време на делото се разбра, че докладчик е Славов.

И тримата магистрати са добре познати. Дамянова например е съпруга на члена на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Огнян Дамянов. Той беше избран в кадровия орган от прокуратурата по времето, когато тя беше овладяна от бившият ѝ ръководител Сотир Цацаров. Впоследствие Дамянов беше от лоялното на ГЕРБ и ДПС мнозинство, което първо избра, а после по политическа команда уволни Иван Гешев. Неговата съпруга преди години беше председателска на Районен съд – Разград. Във ВАС се озова по „обичайния“ начин – председателят на съда я командирова. Впоследствие спечели и конкурс.

Останалите двама магистрати – Румяна Борисова и Светослав Славов, са познати от друго изборно дело. През 2023 г. на първия тур на местните избори в страната не се гласуваше с машини, след като ГЕРБ и ДПС, заедно с ДАНС направиха публичен скандал, че вотът ще бъде манипулиран през устройствата, а ЦИК отмени гласуването на машини.

Впоследствие върховните съдии в състав Румяна Борисова, Любомира Мотова и Светослав Славов постановиха, че ЦИК законно е премахнала гласуването с машини на първия тур, но е незаконно това решение да важи и на балотажа.

Така ВАС даде възможност машините за гласуване да се ползват на втория тур, но същевременно каза, че отмяната им на първия не е причина резултатите от него да бъдат атакувани пред съда.

Борисова преди беше с фамилия Монова, когато имаше казус със съжителството й със съдията Георги Георгиев. Тя беше заместник-председател на ВАС, когато негов ръководител беше Георги Колев. През пролетта на 2013 г. в съда избухна скандал, когато стана ясно, че Колев е предприел кадрова рокада и е преместил Георгиев от едно отделение в друго. Причината: Борисова и Георгиев не са декларирали, че съжителстват, а това е основание да им се търси отговорност за конфликт на интереси.

Бърд открива съмнителна имотна сделка в … Банкя

Годината е 2019. 27 годишният син на бившата зам.-шефка на ВАС Румяна Монова е придобил къща в Банкя за 234 700 лв. заедно с половинката си негов набор. Нито той, нито жена му някога са имали фирмена дейност. Нямат и ипотечен кредит. Спестовни са децата, очевидно.
Съдия Монова е в състава на ВАС, който днес изпра за пореден път успешния млад човек Делян Пеевски, като отхвърли жалбата на БОЕЦ срещу отказа на ЦИК да провери къде живее той и дали отговаря на условията на изборния закон, за да е кандидат за Брюксел. Защото ако живее в Дубай, както показахме с полетните списъци, не може да е кандидат.
Разбирате ли сега как работи тази гнила система, основана на задкулисни зависимости, мръсни тайни и мръсни пари?

Няма коментари:

Публикуване на коментар