На 27 юли си отива легендарен вратар на ЦСКА, едва на 50

На днешната дата – 27 юли, се навършват 28 години без големия вратар на ЦСКА Йордан Филипов.

Легендарният страж печели 8 шампионски титли и 4 трофея от турнира за КСА с екипа на ЦСКА, блести и в Малта, приключва кариерата си в Черно море – на 42, пише „Голове, метри, секунди“.

Роден през 1946 година, той е юноша на столичния Локомотив. Първите си стъпки в мъжкия футбол обаче прави в Розова долина Казанлък – още през сезон 1963/1964 година
Следва дебют в „А“ група с екипа на Спартак (Пловдив), а между 1965 и 1980 година брани вратата на най-популярния ни армейски тим, който в този период се нарича ЦСКА Червено знаме“ и ЦСКА Септемврийско знаме.

Престоят му на „Народна армия“ е изключително плодотворен – той печели девет шампионски титли и четири Купи на Съветската армия (тогава със статут на национална купа). Изиграва 27 мача в европейските клубни турнири, като 19 от тях в „гросмайсторската“ надпревара – Купата на европейските шампиони. Част от тима, достигнал до полуфинал в турнира за КЕШ през 1967 година.

Въпреки огромната конкуренция, оставя значима следа и в националния отбор на България. Дебютира през 1969 година – в световната квалификация с Полша. Последното му участие е в квалификацията за Евро’1980 срещу Англия десет години по-късно.
В последните години на кариерата си, Филипов, който е дядо на нападателя Андрей Гълъбинов, носи екипите на Дунав (Русе), Сливен и Черно море. В средата на 80-те години на миналия век (1985-1987 г) се връща в ЦСКА.

Освен на родна земя, Филипов се ползва с легендарен статут и в Малта, където през сезон 1984/1985 година е голямата звезда на Рабат Аякс. Именно тогава клубът, базиран в Рабат, успява да спечели историческа първа шампионска титла, изпреварвайки с една точка Хамрун Спартанс и с две – Слиема Уондърърс.

Филипов, който изиграва последния си мач – с екипа на Черно море, през ноември 1988 година (когато е на 42!), си отива от този свят след нелеп инцидент във вир в планината Пирин, на 27 юли 1996 година. Когато е едва на 50…
Вечна памет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар