Пропускане към основното съдържание

Задава се шоково увеличение на цената на тока от 1 юли

След като КЕВР повиши драстично цените на водата за 2024 г., сега наред е цената на тока за домакинствата. Под благовидния предлог, че се изпълняват европейска директива, Законът за енергетиката с промените от 2023 г. енергийният регулатор всъщност залага бомба с часовников механизъм.


Това се казва в позиция на ВМРО във връзка с готвените промени в цените на тока от това лято.

„Става дума за проект за Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия. КЕВР въвежда частична либерализация за битовите потребители (след 2026 г. се въвежда пълна либерализация). Най-общо казано цените за потребителите ще се определят спрямо средномесечните котировки на борсата за цените от сегмента „ден напред“, обясняват експерти на партията.

Практически това поставя цената в зависимост от изкривяванията на пазара и то не при дългосрочните договори, а от най-динамичния сегмент. Експерти вече предупредиха, че поради колебанията, породени от стопански потребители, може да се стигне до драстично увеличение в някои периоди и за битовите абонати.

ВМРО счита, че предложеният проект за наредба от КЕВР е непълен и не дава механизъм за защита на домакинствата от колебанията на борсовите цени. Общо взето се предлага формулата административно да се потвърждава средномесечна борсова цена. Ясен механизъм за компенсации за битовите абонати няма. Липсва оценка за въздействието, липсва анализ за ефекта, до който ще доведе частичната либерализация за битовите потребители.

„За пореден път КЕВР действа формално, не защитава обществения интерес, а възприема подход, удобен за монополите – в случая за електроразпределителните дружества. Неслучайно те са изразили принципна подкрепа за наредбата на КЕВР. От ВМРО задаваме въпроса към управляващата сглобка – кой и как ще компенсира българските граждани за очакваните значително високи цени на електроенергията от юли 2024 г.? Има ли финансов ресурс за това, разработен ли е механизъм и как гражданите ще си получават компенсациите? За пореден път управляващите се занимават с всевъзможни глупости и с разправиите си за власт и постове, а не с важните за хората теми. И за пореден път сметката (буквално) ще я плаща редовият български гражданин“, категорични са експертите на ВМРО.

ПОДКРЕПЕТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА, КАТО ОТДЕЛИТЕ СИМВОЛИЧНА СУМА НА МЕСЕЦ. ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, ВИДЕА И ИНТЕРВЮТА ЗА ВАС. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА! 

Become a Patron!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

https://t.me/+6iCMU2KncoJmOGFk 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Нова драма в партия "Възраждане"

До нова оставка се стигна в партия Възраждане. Този път оставка хвърли Иван Герасимов. Вижте, какво написа той във Фейсбук.

Скандален чат на новия военен министър

Какво пише във Фейсбук номинирания за нов военен министър - Христо Гаджев.