Пропускане към основното съдържание

Тайният план за продажбата на българската земя на американски фирми

Продължаваме промяната в лицето на финансовия министър Асен Василев имат подмолен план за продажбата на българска земя. Един от малкото национални активи, който остана български, но скоро и това може да се промени. Американски компании ще могат да си купуват държавна земя на символични цени.

Още вчера президентът Румен Радев обвини Асен Василев, че ще продава държавна земя. Кокорчо обаче нагло излъга, че няма таков нещо! Истината е, че става въпрос за 1/5 от поземлен държавен фонд. 

Вчера в задочен спор през медиите влязоха президентът Румен Радев и финансовият министър Асен Василев. 

Държавният глава предупреди че е готов да наложи вето на закона за държавния бюджет за 2024 година в случай че бъде приет във вида, в който е предложен от финансовото министерство.


Повод за острите критики на държавния глава Румен Радев срещу финансовия министър по думите му е, че главният финансист на държавата планира продажба на държавни земи, за да събере пари за бюджета.

"Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродажба на държавния поземлен фонд, тази земя е стратегически ресурс и касае нашата продоволствена сигурност", каза президентът Румен Радев.

ОТГОВОРЪТ НА ВАСИЛЕВ НЕ ЗАКЪСНЯ

"Президентът се е изказал по повод на закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Там член с който да се продават земи от държавния поземлен фонд - няма".

Проверка показа, че действително няма записано подобно нещо в бюджета и бюджетната прогноза. Становище по темата обаче от земеделския министър най-вероятно има, но не стана ясен поводът за него.

"Не съм проверявал, може и да е имало, има безброй становища, всеки ден получаваме, но пак казвам, такова нещо няма как да стане без обществено обсъждане", коментира Асен Василев.

Държавният глава поиска от депутатите да не приемат бюджета във внесения от финансовия министър вид. 

ИТН

Финансовият министър Асен Василев лъже, като заявява, че няма намерение да се продава земя от държавния поземлен фонд. Това заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

В подкрепа на думите си Йорданов представи официална кореспонденция между Министерството на финансите и Министерството на земеделието, с която от партията са се сдобили и, в която се потвърждава намерението за продажба на държавна земя. Но не през 2024 година, което отрече и Асен Василев преди дни, а през по-следващата 2025 година.

"Прогнозните доходи от продажба на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсаторни бонове е в размер на 340 милиона. Тези милиони, които Василев твърдеше, че никога не са били предвиждане", цитира документа Йорданов.

По думите му ставало дума за продажба на 700 000 декара, което е 1/5 от всичката държавна земя, и то на цени много по-ниски от пазарните - по 485 лева на декар.

Друго странно е, че тези процеси се задвижили дни, след като големи американски компании, занимаващи се със земеделие, посетили България, посочи народният представител. И посъветва представителите на медиите - да проучат кой бил най-големият собственик на компенсаторни бонове, който може да се възползва от тази продажба.

ПОДКРЕПЕТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА, КАТО ОТДЕЛИТЕ СИМВОЛИЧНА СУМА НА МЕСЕЦ. ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, ВИДЕА И ИНТЕРВЮТА ЗА ВАС. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА! 

Become a Patron!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

https://t.me/+6iCMU2KncoJmOGFk 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.