Пропускане към основното съдържание

Българската следа в атаката срещу Кримския мост

Камионът е тръгнал с ферибота от Бургас

Камионът, който според основните версии на руските власти е предизвикал експлозията на Кримския мост, е бил в България, откъдето през Грузия, Северна Осетия, Армения и Краснодар е минал маршрутът му преди сутринта на 8 октомври.

"Това е терористична атака, насочена към разрушаване на критичната гражданска инфраструктура на Руската федерация. Автори, извършители и клиенти са украинските специални служби", заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин.
На свой ред ръководителят на Следствения комитет заяви, че руски и чуждестранни граждани са помогнали на украинските специални служби в подготовката на "терористичния акт".

Според Бастрикин органите на реда са успели да установят самоличността на заподозрените, които са подготвяли експлозията на Кримския мост. Той добави, че във връзка с инцидентите руският Следствен комитет е образувал дело по член 205, част 2 "Тероризъм". Камионът е тръгнал с ферибота от Бургас (Бургас - Поти (Батуми).


Според „Московски комсомолец“ е възможно камионът да е бил „зареден с бомба“ в автосервиз. Авторите на МК разглеждат две хипотези относно това кога адската машина се е оказала в камиона. Едната е, че това е станало преди натоварването на стоката, която шофьорът Махир Юсубов е трябвало да откара до Симферопол. Втората версия – самата стока е била „минирана“.

След внимателен анализ на руските служби на потребителските данни в системата за навигация, в системата за поръчка на стоки и в търсачките на приложенията за навигация е установено, че преди пътуването на 6 октомври шофьорът многократно е проверявал един и същ маршрут в покрайнините на Белореченск – преди Краснодар на около 340 километра от Кримския мост. Според координатите, които е въвеждал, там се намира автосервиз.

Логично е преди пътуване шофьорът да провери машината, но според разследващите има нещо нередно. На пешеходно разстояние от сервиза има химически завод за торове, където има селитра и всякакви други компоненти, от които могат да се възползват украинските служби. Така се ражда версията за това, че камионът може да е зареден в автосервиза. Втората е – че е натоварен „зареден“ товар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ В PATREON

Според уебсайта KP.RU в операцията са участвали две тежки коли. Схемата за доставка е следната. Товарът - 22 палета фолио, по 9 ролки всяка, пристига по море в грузинското пристанище Поти от България. Клиентът е гражданин на Украйна. След това е натоварен на камион с чуждестранни номера, шофьорът комуникира с клиента чрез WhatsApp. От Поти камионът отишъл в Армения, където товарът е бил оформен съгласно правилата на Митническия съюз - казват, че това е типичен, неподозрителен маршрут за шофьори на камиони, пътуващи до Русия - след това колата влезе на територията на Руската федерация през ГКПП Верхни Ларс. Тази, през която някои руснаци бягат в Грузия от мобилизация. Крайната точка е град Армавир, където палетите са бил претоварени на друг камион, който тръгва към Крим. Вижда се българско производство.  Шофьорът на първия камион вече дава показания. Най-вероятно, подобно на шофьора на втория камион, той е бил използван и не е знаел какъв товар превозва.

Полицията е установила, че камионът, за който се предплага, че е предизвикал взрива е собственост на Самир Юсубов, който обаче твърди, че не го е управлявал в момента на взрива. Камионът само се водел на негово име, но с него работил чичо му, а самият Юсубов в момента е извън Русия.

На моста, действа строга система за сигурност. Всеки камион, който влиза на Кримския мост, се проверява за експлозиви. На входовете са разположени стационарни комплекси за радиотехническа проверка ST-6035, които проверяват превозните средства за наличие на взривни вещества. Държавното предприятие "Департамент за ведомствена сигурност на Министерството на транспорта на Русия" има договор за охрана на моста, който струва десетки милиони рубли годишно, пише руската редакция на Би Би Си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ В PATREON

ПОДКРЕПЕТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА, КАТО ОТДЕЛИТЕ СИМВОЛИЧНА СУМА НА МЕСЕЦ. ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, ВИДЕА И ИНТЕРВЮТА ЗА ВАС. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА! 

Become a Patron!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

https://t.me/+6iCMU2KncoJmOGFk 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.