Пропускане към основното съдържание

Русия пуска в Украйна най-страшния танк

Нищо на бойното поле не може да го спре

От самото начало на войната в Украйна непрекъснато се повдига въпросът защо най-добрите руски танкове Армата не се виждат на бойното поле. Имаше дори предположения, че те или не са готови за участие в операция, или са били запазени, за да се изправят срещу по-мощни танкове на НАТО на други фронтове.

Най-боеспособният вариант на Т-90М, който влезе на въоръжение през април 2020 г., се появи за първи път в Украйна през април 2022 г., след като други класове претърпяха загуби. Най-малко един Т-90М беше унищожен в битка, въпреки че неговите характеристики и способност да оцелява значително превъзхождат Т-72, Т-80 и по-старите варианти на Т-90 в руските бронирани сили. Вторият Т-90М беше загубен през септември, макар и не от вражески огън, а в резултат на залавянето му от украинските войски след отстъплението на руските части.

Т-90М е вторият клас руски танкове по бойни способности, така че липсата на Т-14 Армата предизвика най-много спекулации. Можем да кажем, че този танк е в отделна лига: нито един чуждестранен съперник не може да се похвали с подобни възможности.

Съобщава се, че на 8 октомври (събота) единичен Т-14 е забелязан до село Миджинская близо до Луганск.

Разполагането на танка в Донбас става на фона на частичната мобилизация в Русия и ускореното въвеждане на въоръжение на повече Т-90. Макар по-старите руски танкове (като T-72B3) също да предлагат значителни предимства пред украинските бронирани единици от 70-те години на миналия век, се очаква от Т-14 заради изключително високата му способност да оцелява, мощните сензори и много по-високата мобилност да го направят страхотна сила на бойното поле.

Танкът ще се използва като командно средство за други бронирани части, както беше предположено по-рано от редица анализатори. В този случай неговата висока ситуационна осведоменост и системи за активна защита могат да се използват за поддръжка на големи единици от Т-90 или Т-72. Психологическият ефект от участието на танка на бойното поле може да окаже значително влияние върху морала както на съюзниците, така и на противника – до повратна точка във военните действия след няколко седмици загуби.

Предната основна бронева защита на Армата от над 900 mm, съчетани с експлозивна реактивна броня Malachit и системата за активна защита AFGHANIT, имат потенциала да осигурят висока жизнеспособност срещу ръчни противотанкови ракети Javelin, които са основна причина за загубите на руската броня след избухването на войната. Украинският арсенал Javelin се счита за втория по големина и вероятно дори най-големия в света след значителни доставки от Съединените щати, като ракетите осигуряват асиметрично средство за компенсиране на слабостта на собствените ѝ танкове. Използването при T-14 на отделна капсула за екипажа също така осигурява много по-сигурното му оцеляване, което подобрява неговата пригодност за командни функции.

Като се има предвид, че Украйна разчита на големи пехотни формирования, няколко пъти по-големи от руския контингент, се очаква, че по-важни от Vacuum-1 ще бъдат усъвършенстваните противопехотни способности на Т-14, използващи осколочно-лъчеви снаряди Telnik. За разлика от Т-72 и Т-90, чиято скорост на заден ход е само от порядъка на 4 км/ч, което принуждава екипажите или да напуснат бойното си средства, или да изложат слабата си задна броня при отстъпление, Т-14 може да се движи със скорост 75-80 км/ч както напред, така и назад – което значително намалява шанса танкът да бъде деактивиран или заловен от врага.

ПОДКРЕПЕТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА, КАТО ОТДЕЛИТЕ СИМВОЛИЧНА СУМА НА МЕСЕЦ. ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, ВИДЕА И ИНТЕРВЮТА ЗА ВАС. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА! 

Become a Patron!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

https://t.me/+6iCMU2KncoJmOGFk 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата