Пропускане към основното съдържание

България тайно продава овехтели оръжия на Украйна през Румъния и Полша

България продава задкулисно оръжия за Украйна през Полша и Румъния, научи „Биволъ“ в съвместно разследване с полските колеги от Fundacja Reporterow.

Информацията се потвърждава и от официални документи от МВнР на България и от Министерството на икономиката на Румъния. През май 2022 г. страната ни тайно се е опитала да изнесе към Румъния негодни боеприпаси: 122 мм снаряди за реактивна система за залпов огън БМ-21 “Град”, 122 мм изстрели за оръдия Д-30/”Гвоздика” и 152 мм изстрели за гаубица Д-20/”Акация”и 130 мм артилерийски изстрели. Почти всички, произведени в Беларуска ССР, на обща стойност около $200 млн. Сделката се осъществява на няколко транша от около $60 – $70 млн.

Ракетите, произведени през 80-те години на миналия век, са били закупени от българската фирма „Алгънс“ ЕООД от Република Беларус. В началото на май „Алгънс“ изнася снарядите в чужбина – за Национална отбранителна компания CN RomArm S.A. с принципал Министерството на икономиката на Румъния. Уговорката е била боеприпасите да бъдат веднага реекспортирани за Украйна. Румънците обаче остават крайно недоволни от състоянието на снарядите, много от които били доста очукани и дори ръждясали. 

За да не накърнят добрия си престиж Romarm изпращат ракетите поради незадоволителното им състояние обратно. „Алгънс“ със съдействие на Министерството на икономиката и индустрията се опитва да ги преведе в ред чрез т.нар. „преатестация“ в подопечното си „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот. Оттам обаче отказват да изпълнят министерските указания и да го направят приоритетно, поради наличието на рекорден брой поръчки от чужбина. 

ПОДКРЕПЕТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА, КАТО ОТДЕЛИТЕ НЯКОЛКО ЛЕВЧЕТА НА МЕСЕЦ. ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, ВИДЕА И ИНТЕРВЮТА ЗА ВАС ЧРЕЗ ИСТИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА!  

Become a Patron!


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.