loading...

петък, 14 януари 2022 г.

В "Редута" ще има паметник на Гунди

Къщата, в която е живял легендарният футболист Георги Аспарухов-Гунди е на ъгъла на улиците "Детелин Войвода" и "Братя Пешеви” в квартал Редута в София. Вече две години кметът на район "Слатина" работи по проекта за негов паметник в парк „Гео Милев“, възможно най-близо до къщата му.

Проектът за паметника, който ще е фигура в цял ръст, е дело на скулптора Любомир Григоров. Проектът за главата (което, казват, е най-сложното) вече е готов, похвали се Георги Илиев. Идеята е всеки да може да отиде до паметника, да си спомни и да запази легендата жива.

"Не е нужно човек да е футболен фен, левскар или дори да обича футбола, за да е наясно със значимостта на личността на Гунди за нас, българите. Гунди е тази легенда, която все ни липсва. Той създава този мит за добро, успех, вътрешна сила и творческа свобода, който движи, направо тласка една нация да върви напред. Искам, когато сме в парка - спокойни, леки, способни да приемаме добрите послания - да виждаме Гунди и да се сещаме, че всичко е възможно, че човек може да постигне каквото поиска, с воля, работа и добрина", казва кметът на района Георги Илиев.

Няма коментари :

Публикуване на коментар