Пропускане към основното съдържание

Камъните, които растат, движат се, дишат, имат пулс и се възпроизвеждат (ВИДЕО)

Тровантите са живи камъни, които растат, движат се, дишат, имат пулс и се възпроизвеждат. В малко селце в Румъния са открити странни образования, които се наричат - Трованти. Те изглеждат като скали, но в действителност са доста по-специални от това.

Смята се, че са произлезли от земните кухини преди около 6 милиона години.
Тровантите могат да растат от размера на камъчи до диаметър повече от 10 метра. Този процес е изключително дълъг, като отнема около 1 000 години за 4-5 см. нарастване.

Известно е, че Тровантите могат да се движат със средна скорост от 2,5 мм за период от две седмици. Въпреки, че това може да се дължи на увеличаване на масата, която навежда целия камък напред.

При отварянето им изследователите откриват кръгови пръстени, изключително подобни на тези, открити на пъновете на дърветата. Именно тези пръстени са използвани за определяне на възрастта на Тровантите, точно както се прави и при дърветата.

Учените анализират внимателно техните загадъчни характеристики и ги етикетирани като "неорганични форми на живот". Въпреки, че е установено, че съставът им съдържа "циментиран пясък" и минерални соли, черупката им е толкова издържлива и твърда, както на всяка друга скала.

Поради многото аномалии, тези, които са изследвали Тровантите, започват да формулират различни теории за техния произход и природа.

Някои изследователи казват, че растежът им се дължи на минералите, които камъните абсорбират от дъждовната вода. Всеки път, когато преминават през силен дъждовен душ, те комбинират минералите с наличните вътре химикали, което позволява реакция, която оказва натиск от сърцевината към външната страна на черупката на Трованта, като по този начин позволява периодичен растеж.

Други изследователи твърдят, че камъните могат да се възпроизвеждат и дори да дишат. Тези процеси обаче се случват само в микро мащаб. Един дъх отнема от 2 дни до 3 седмици. "Живите камъни", както са наричани, дори имат странен пулс, който може да бъде открит с помощта на свръхчуствтелно оборудване. Поради множеството необясними черти, някои учени са склонни да смятат, че Тровантите са "силициеви форми на живот със собствено съзнание".
 
"Живи камъни", освен в Румъния се срещат и в Русия, Чехия и Казахстан.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.