Пропускане към основното съдържание

Панджшир - долината, която не се дава на талибаните

През уикенда талибаните окончателно поеха властта в Афганистан. Единствено в долината Панджшир, само на 150 километра североизточно от Кабул, все още оказват съпротива. Там се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на отбраната Бисмила Мохамади. Салех, който претендира за президентския пост, откакто президентът Ашраф Гани напусна страната, написа в Туитър: "Никога и при никакви обстоятелства няма да се преклоня пред терористите талибани. Никога няма да предам своята душа и наследството на моя командир и лидер, легендарния Ахмад Шах Масуд."

Панджширската долина, наричана още Долината на петте лъва, неведнъж е играла решаваща роля в историята на Афганистан. Географски тя е напълно защитена от останалата част от страната. Единственият достъп е през тесен проход, създаден от река Панджшир, който може лесно да бъде отбраняван. Повечето от около 150-те хиляди жители на долината принадлежат към етническите групи на таджиките, докато по-голямата част от талибаните принадлежат към пущуните.

Долината е известна и със своите съкровища: смарагди, които в миналото са били използвани за финансиране на съпротивата. Преди идването на власт на талибаните, едноименната провинция Панджшир многократно е настоявала за повече автономия от централното правителство.

Долината успява да защити своята независимост както по времето на съветската окупация (1980-1985 г.), така и при първото управление на талибаните (1996-2021 г.). По време на управлението, подкрепяно от НАТО (2001-2021 г.), Панджшир беше един от най-сигурните региони в цялата страна.

Историята на самостоятелността на долината Панджшир е свързана с харизматичния и известен в цял Афганистан Ахмад Шах Масуд. Роденият през 1953 Ахмад Шах получава прозвището Масуд ("Щастливеца") през 1979-а. Тогава той започва своята борба срещу комунистическия режим в Кабул и Съветския съюз и се превръща в един от най-влиятелните муджахидински командири в страната.

След изтеглянето на Съветския съюз през 1985 година в Афганистан избухва гражданска война, която талибаните накрая печелят. Но Масуд успява заедно със своя Обединен фронт да отблъсне талибаните и да запази контрола над Панджшир и над почти цялата североизточна част на Афганистан до границата с Китай и Таджикистан.

Масуд също е последовател на консервативния ислям, но се опитва да създаде демократични институции и вярва, че жените трябва да са равнопоставени в обществото. Целта му е да бъде създаден един обединен Афганистан, в който етническите и религиозни граници се размиват. Същевременно обаче правозащитната организация "Human Rights Watch" обвинява Масуд и неговите войски в тежки нарушения на човешките права по време на битките около Кабул.

През 2001 година Ахмад Шах Масуд е убит. Двамата атентатори се представят за репортери и скриват бомба в камерата си. Те вероятно действат по поръчка на лидера на терористичната организация Ал Кайда Осама бин Ладен, който с убийството на Масуд прави услуга на талибаните, осигуряващи закрила на Ал Кайда. От Афганистан Осама бин Ладен организира терористичните атаки срещу САЩ, проведени на 11 септември 2001 година.  

Ще навлязат ли талибаните в Панджшир?

И сега регионът на Панджшир отново се превръща в център на съпротивата. Ахмад Масуд, синът на легендарния командир, ръководи своя военна групировка в долината. Той вече обяви, че няма да се предаде пред талибаните. В Туитър се появи негова снимка заедно с вицепрезидента Салех. Двамата явно градят задружно движението на съпротивата срещу новия режим. По информация на "Нойе Цюрхер Цайтунг", през април 2021, когато американците постигнаха споразумение с талибаните, жителите на долината са били потресени и са започнали да мобилизират своите военни ресурси.

С каква военна сила ще разполага съпротивата, все още не е ясно. Не е ясно и какъв ще е отговорът на талибаните. Майкъл Кугелман, експерт по южноазиатските въпроси, казва в интервю за ДВ: "Ако можем да вярваме на талибаните и думата им, тогава Панджшир трябва да е в безопасност, защото войната в Афганистан е приключила. Талибаните обещаха да не се прилага повече насилие, което предполага, че те напускат областите, които не са контролирани от тях. Но ще трябва да изчакаме и да видим."

"Но ако в региона се формира организирана военна съпротива, не изключвам талибаните да предприемат действия срещу нея. И ако го направят, ще спечелят бързо и лесно", добавя Кугелман.
 
www.dw.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.