Пропускане към основното съдържание

Англия надви Германия и е на четвъртфинал

Англия спечели футболната класика с Германия, след като се наложи с 2:0 в осминафинален сблъсък от Европейското първенство, игран на „Уембли“.

Точни за британците бяха Рахим Стърлинг и Хари Кейн, а попаденията паднаха в заключителния четвърт час на срещата.

Тя бе последна за германския селекционер Йоаким Льов начело на Бундестима, докато след нейния край англичаните се класираха за четвъртфиналите, където очакват победителя от сблъсъка между Швеция и Украйна.

Германският химн бе бурно освиркван от феновете в Лондон преди началото на навярно най-очаквания сблъсък от първата фаза на преките елиминации от Евро 2020. 

В него английският селекционер Гарет Саутгейт заложи на схема с трима централни защитници и двама полузащитници с подчертано дефанзивни функции, което доведе до териториален превес на Германия в началните 15 минути.

Първият точен удар в срещата бе отправен от Леон Горецка, който стреля от дистанция, но право в ръцете на Джордан Пикфорд.

Малко след това отново вратарят на Англия трябваше да напусне границата на наказателното поле, за да изпревари Тимо Вернер, а в 8-ата минута Горецка бе изведен сам срещу него, ала бе спрян в дъгата пред пеналта от Деклан Райс с цената на жълт картон. Свободният удар бе изпълнен от Кай Хаверц, който обаче прати топката в тялото на съперник.

Първото качествено спасяване на Мануел Нойер пък дойде в 16-ата минута, когато той отрази опасен изстрел от 20-ина метра на Рахим Стърлинг.  След последвалия корнер Хари Магуайър прати с глава топката право в ръцете на германския капитан и той улови. 

В 32-ата минута пък Вернер получи отличен пас в коридор и остана очи в очи с Пикфорд, но не можа да го преодолее. 

В добавеното време на първата част пък се откри най-чистата възможност за Англия през първите 45 минути. Пробив на Рахим Стърлинг бе спрян от германската защита, ала топката попадна у Хари Кейн.

Нападателят обаче не стреля веднага, което позволи на Матс Хумелс да се намеси със страхотен шпагат, за да запази нулевото реми до почивката. Скоро след нея отново Пикфорд трябваше да показва класа и той го стори, отразявайки с една ръка мощно воле на Хаверц от границата на пеналта.

Последваха равностойни минути, а в 75-ата Англия откри резултата. Това стори единственият към момента голмайстор за „трите лъва“ на еврофиналите – Рахим Стърлинг. 26-годишният ас на Манчестър Сити проби с топка в крака и подаде към Кейн, след което топката стигна до Люк Шоу. Последният достави много качествено прострелно центриране, а Стърлинг бе на точното място, за да го завърши със своето 15-о попадение в последните си 20 мача за Англия. 

Само 5 минути по-късно обаче отново той можеше да се превърне от герой в грешник за своя тим. В 81-ата Стърлинг направи груба грешка в половината на Германия. Последва бърза контраатака и Томас Мюлер бе изведен сам срещу вратаря Пикфорд, но за свое нещастие видя как ударът му профучава на сантиметри от гредата.

След това, както често се случва във футбола, Англия вкара отново. Този път Шоу отне топката и я подаде към резервата Джак Грийлиш, който от своя страна я сервира отлично на Хари Кейн, за да може нападателят да реализира първия си гол на Евро 2020 и втори в мача за „трите лъва“ в 86-ата минута.

В добавеното време Горецка опита атрактивно отиграване, което обаче Хаверц не успя да засече и така всичко приключи за Бундестима. 

Победата е първа за Англия на голям форум срещу Германия от 1966 година насам и спира серия от 7 двубоя без успех.

Освен това тя бе и сладък реванш за селекционера Саутгейт, който преди точно четвърт век пропусна дузпа срещу същия опонент на Евро 96 и прати германците на финала тогава.

Сега обаче, той изведе до четвъртфиналите своите момчета, а те все още не са допуснали попадение на форума. 

Англия - Германия 2:0

1:0 Рахим Стърлинг (75) мин.

2:0 Хари Кейн (86) мин.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

Англия: Пикфорд, Уолкър, Шоу, Райс, Стоунс, Магуайър, Трипиер, Филипс, Сака, Стърлинг, Кейн;

Германия: Нойер, Рюдигер, Гинтер, Хюмелс, Кимих, Хаверц, Кроос, Вернер, Горецка, Госенс, Мюлер;

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.