Пропускане към основното съдържание

ЛУДОСТ В КОПЕНХАГЕН: Испания е на четвъртфинал след драма срещу Хърватия

Испания се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол след фамозна драма и успех след продължения над Хърватия с 5:3.

Възпитаниците на Луис Енрике триумфираха в Копенхаген и ще играят този петък в Санкт Петербург срещу победителя от сблъсъка между Франция и Швейцария. Те бяха много критикувани заради неубедителното си представяне в групите, но в понеделник показаха класа и характер, защото се озоваха в ролята на догонващи в резултата след куриозен автогол почти от центъра.

Той бе записан на името на Педри, макар че основната вина бе на вратаря Унай Симон, ала след него Испания се мобилизира и поведе с 3:1 след попадения на Пабло Сарабия (38), Сесар Аспиликуета и Феран Торес. В заключителните минути обаче хърватите изравниха с късни попадения на резервите Мислав Оршич и Марио Пашалич, ала в крайна сметка преклониха глави, тъй като в продълженията се разписаха Алваро Мората и Микел Оярсабал.

Испанците започнаха по-добре срещата и овладяха инициативата, като в началото имаха три добри атаки, но не и чиста голова възможност.

Такава се откри пред Пабло Сарабия в 13-ата минута, когато Алваро Мората го изведе много технично на стрелкова позиция, но той прати топката във външната част на мрежата. Не след дълго пък Коке бе изведен сам срещу хърватския вратар, ала стреля право в него и Доминик Ливакович спаси с крак. Впоследствие отличен шанс се откри и пред Алваро Мората, ала той го пропусна с глава от непосредствена близост.

В 20-ата минута пък се стигна до нещо напълно неочаквано, защото Хърватия откри резултата без да има точен удар в мача! Испанците си вкараха комичен автогол, след като почти от центъра Педри върна по земя топката към стража Унай Симон, а той не можа да я овладее и тя спря в мрежата му.

Това повлия на иберийците и следващите минути бяха за хърватите. 

Секунди след автогола Никола Влашич можеше да удвои, след като получи в коридор и се измъкна от испанската защита, но не можа да улучи вратата по диагонала.

В следващата минута пък Матео Ковачич пробва далечен шут, който профуча над целта. Впоследствие обаче шокът отмина и Испания реагира подобаващо. Момчетата на Луис Енрике натиснаха в търсене на изравнително попадение и го постигнаха малко преди почивката. Негов автор в 38-ата минута бе Пабло Сарабия, който вкара от добавка след 3 последователни удара към вратата на Хърватия.

До почивката повече голове не паднаха и така тя дойде при резултат 1:1. Втората част започна с две възможности за испанците, пропуснати от Мората и Сарабия, докато „шахматистите“ опитваха с контраатаки, но им липсваше финалното подаване.

След това обаче иберийците пробваха да преодолеят защитата им с центрирания и от третия опит успяха. Изигралият много силен мач Педри, въпреки участието в злощастния автогол, проби добре и след това топката стигна до Феран Торес, който центрира към Сесар Аспиликуета.

Последният засече с глава и отбеляза с глава дебютния си гол за Испания в навярно най-подходящия момент, за да направи обрата пълен в 57-ата минута - 2:1.

Не след дълго Хърватия можеше да изравни, ала Симон се реабилитира за грешката си със страхотно спасяване срещу Йошко Гвардиол. В 72-ата минута пък Алваро Мората вкара гол, който бе отменен заради очевидна засада, а в 77-ата логичното се случи. Феран Торес реализира решителното трето попадение, пращайки топката между краката на вратаря след пас на Пау Торес, за да направи резултата 3:1.

Той обаче се запази такъв само 8 минути, тъй като в 85-ата резервата на „шахматистите“ Мислав Оршич намали до 2:3 след сериозно разбъркване в наказателното поле и удар отблизо. 

Драмата стана факт в 6-минутното добавено време на срещата, когато хърватите изравниха с гол на още една от резервите си.

Появилият се малко по-рано Марио Пашалич засече с глава центриране на разписалия се преди това Оршич и вкара мача в продължения с гол в 92-ата минута.

Още в началото на първите допълнителни 15 минути Оршич бе на сантиметри от ново попадение, ала прати топката малко над напречната греда.

В 96-ата минута пък Унай Симон направи второ ключово спасяване, отразявайки изстрел от близка дистанция на Андрей Крамарич, за да запази ремито. 

В 100-ата минута обаче Испания вкара четвъртия си гол в двубоя.

След многото си пропуски Алваро Мората успя да вкара с глава след пас на Дани Олмо, за да даде отново преднина на иберийците в изключително драматичния осминафинален сблъсък. 

Едва три минути по-късно зрелищото продължи с пълна сила, тъй като отново Олмо намери друга резервата - Микел Оярсабал, който направи резултата 5:3 и съкруши хърватите. 

Веднага след началото на второто продължение Будимир можеше да намали отново изоставането на Хърватия, но изстрелът му премина покрай целта.

Така Испания вече чака следващия си съперник, който ще стане ясен още тази вечер, тъй като от 22:00 часа наше време световният шампион Франция се изправя срещу Швейцария в Букурещ.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Хърватия: Ливакович, Чалета-Цар, Ковачич, Модрич, Брозович, Влашич, Ребич, Петкович, Вида, Юранович, Гвардиол;

Испания: Симон, Аспиликуета, Бускетс, Мората, Коке, Феран Торес, Гарсия, Гая, Сарабия, Лапорт, Педри;

ХЪРВАТИЯ - ИСПАНИЯ  3:5

1:0 Педри (20, автогол) мин.

1:1 Пабло Сарабия (38) мин.

1:2 Сесар Аспиликуета (57) мин.

1:3 Феран Торес (77) мин.

2:3 Мислав Оршич (85) мин.

3:3 Марио Пашалич (90+2) мин.

3:4 Алваро Мората (100) мин.

3:5 Ойарсабал (102) мин.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.