Пропускане към основното съдържание

На леда между живота и смъртта

На 22 март 1989 г. канадският вратар Клинт Маларчук е прорязан през врата от острие на скейт, увреждайки сънната артерия и шийната вена. В резултат на увреждане на шийната вена кръвта се излива в леда на поток. От тази ситуация 11 зрители загубиха съзнание, двама получиха инфаркт, а трима хокеисти повърнаха на леда.

Единственият човек на стадиона, който не изпадна в паника, беше лекарят от Бъфало и ветеранът от войната във Виетнам Джим Пицутели. За да стигне от пейката до Маларчук, му отнема само 14 от 136 ценни секунди, които след това разделят живота и смъртта. Пицутели веднага оценява ситуацията и забива пръсти в раната, стисна разкъсаната вена и отвежда Клинт в съблекалнята, където останалите лекари вече са били подготвени.

„Знаех, че майка ми гледа мача в Сейнт Луис. Когато разбрах какво се е случило, просто исках да напусна леда, за да не ме види как умирам. В стаята под трибуните погледнах лицата на момчетата около себе си, замръзнали от ужас. Помолих да доведа свещеник и да кажа на майка си, че я обичам ”, казва Маларчук.

Междувременно Пицутели отчаяно дърпаше Клинт от смъртта. Той се облегна на врата си с цялото си тегло: „Когато искаш да дишаш, дай ми знак“. Само Маларчук започна да се задави, Пицутели отслаби натиска - тогава кръвта отново започна да блика от раната. И така стигнахме до болницата.

Маларчук имаше 300 шева и загуби една трета от кръвта си. Ако разрезът беше с три милиметра по-висок, Клинт щеше да умре на стадиона. Ако Джим Пицутели не беше на арената...

Седмица по-късно, в мача срещу Квебек Нордикс, феновете на Бъфало поздравиха Маларчук с дълги овации. В същото време НХЛ одобри ново правило: всички вратари трябва да носят защитни яки за врата, за да избегнат подобни наранявания.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.