Пропускане към основното съдържание

Денят, в който България не преклони глава пред световния шампион

На днешната дата българският национален отбор записва един от най-престижните си резултати на световно първенство.

Европейското първенство вече чука на вратата и постепенно футболните фенове започват да се настройват за най-необичайния шампионат на Стария континент.

В мача на откриването на 11 юни един срещу друг на “Стадио Олимпико” ще се изправят Италия и Турция. Преди 35 години Скуадра адзура – тогава световен шампион, също участва в първия двубой на голям шампионат. Съперник пък е не друг, а България…

На 31 май 1986 година пред повече от 100 хиляди зрители на грандиозния стадион “Ацтека” се открива световното първенство в Мексико, а капризът на жребия изправя първенецът на планетата от Мондиал’1982 срещу храбрите момчета на Иван Вуцов.

Улиците в българските градове и села са опустели. През прозорците на апартаментите и къщите се долавя светлината от включените телевизионни апарати, повечето от тях вече цветни.

След 12-годишна суша България отново е на световни финали, а сблъсъкът с могъщия тим на Италия, в който личат имената на Джузепе Бергоми, Антонио Кабрини, Гаетано Ширеа, Бруно Конти и Алесандро Алтобели е приковал пред екраните дори онези, които обикновено превключват на Втора програма, когато по най-гледания канал на Българската телевизия върви футболен мач.

Международната аудитория също е огромна, тъй като официалната церемония по откриването на шампионата се предава в рекорден за времето си брой страни, а веднага след него е дуела на нашите с шампионите на Енцо Беардзот.

Трудно е да се отрече, че България не изпитва трудности срещу именития опонент. Но въпреки стряскащата класа на “адзурите” нашите се държат мъжки на терена под врящия котел, в какъвто се е превърнал “Ацтека”.

Прави впечатление, че селекционерът Иван Вуцов залага на изключително опитен състав – само петима от използваните в срещата 13 играчи са под 26-годишна възраст. Нашите са обгорели и в ожесточената квалификационна битка, в която се преборват за виза за Мексико в група с европейския шампион Франция и коравите тимове на Югославия и ГДР.

Точно когато наближава времето, в което шведският арбитър Ерик Фредриксон да сложи край на първото полувреме, а Лъвовете предвкусват, че ще се приберат за почивка при нулево равенство, идва студения душ.

Малко повече от минута преди антракта таранът на Интер Алтобели оплита топката в мрежата зад Борислав Михайлов след асистенция на маневрения халф на Верона Алесандро ди Дженаро.

И след подновяването на играта следват тежки минути за нашите, но след като удържаме на натиска на италианците, настъпва и най-сладкия момент.

В 85-ата минута Ради Здравков пласира удобно центриране в наказателното поле, а там Наско Сираков се извисява и с брилянтен удар с глава не оставя шансове за стража на Фиорентина Джовани Гали – 1:1.

Изненадата е факт, а България нахлува в челото на вестниците, както и в новинарските емисии по цял свят.

Равенството със световния шампион Италия остава завинаги в летописите на родния футбол като един от най-престижните резултати. При това записан на най-високия форум.

Двубоят на “Ацтека” се играе малко, след като е произнесена оправдателната присъда на Сергей Антонов, обвинен в съучастничесто на покушението срещу папа Йоан Павел II.

Невинният български гражданин престоява близо пет години в италианския арест, като през това време психическото му здраве е сериозно разклатено.

Именно в тази връзка отговорни партийни фактори призовават за пълна мобилизация и опит за нанасяне на отмъщението, за което жадуват немалко наши сънародници.

Нашите са в състав: БориМихайлов, Радослав Здравков, Николай Арабов, Александър Марков, Георги Димитров (капитан), Аян Садъков, Живко Господинов (74-Андрей Желязков), Наско Сираков, Пламен Гетов, Божидар Искренов (66-Костадин Костадинов), Стойчо Младенов

След края на срещата грациозният централен бранител Николай Арабов е достатъчно откровен при спомените за знаметия дуел: “Никога не бях играл пред толкова много хора. Със съотборниците изобщо не можехме да се чуваме и трябваше да се разбираме с жестове…”

Съставът на Италия:

Джовани Гали; Джузепе Бергоми, Антонио Кабрини, Гаетано Ширея (капитан), Пиетро Виерховод, Салваторе Бани, Фернандо ди Наполи, Антонио ди Дженаро, Бруно Конти (66-Джанлука Виали), Алесандро Алтобели, Джузепе Галдеризи

www.7sport.net

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата