Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ наля милиарди в магистрали, а новите отсечки са едва няколко километра

Равносметката за отиващата си 2020 г. вади на показ невиждания грабеж, който управляващата мафия извърши през строежа на магистрали – голямата гордост на Бойко Борисов, пише Narod.bg.

Милиарди левове бяха отчетени за нови аутобани, но само няколко километра са пуснатите в употреба шосета. Така накратко може да се обобщи 2020 г. за пътното строителство в България. Пандемията не повлия сериозно на сектора, а и това продължава да е основно перо, за което се харчат средства от държавния бюджет. Повечето проекти обаче се случват по-бавно от очакваното, пише и „Капитал”.

Плановете са през 2021 г. няколко нови ключови отсечки да бъдат пуснати в движение, но и през новата година няма да има нова завършена магистрала. Затова с пълна сила виси въпросът „Къде са парите”?

Може би най-очакваната магистрала е „Хемус“. До средата на 2021 г. трябва да е готов участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“, което всъщност е трасето между Шумен и Търговище, съобщиха от регионалното министерство днес. Въпросните 16.3 км трябваше да са завършени още през 2020 г., но отчуждителни процедури забавиха сериозно процеса.

Пътната агенция сключи и два договора с държавната фирма „Автомагистрали“ за изграждане на общо 222 км, съответно в края на 2018 и 2019 г. В момента обаче се полагат асфалтови пластове само по първия участък – от Боаза до пътен възел „Дерманци“, който е дълъг 15 км. Изграждането му започна през април 2019 г., като по договор срокът за построяването на отсечката е цели 36 месеца, което реално е дълъг срок за този проект. Според слухове е възможно трасето да е готово предизборно през пролетта, но няма официално обявен краен срок. Правителството е дало заявка, че цялата магистрала ще бъде завършена до 2024 г.

Впрочем през новата година трябва да завърши и драматично дългият ремонт на тунел „Витиня“, който по данни на АПИ струва над 70 млн. лв. В момента се работи и по разширението на скоростния път от Видин до Ботевград, но не се очаква да има готов участък през 2021 г.

Магистрала „Струма“ е другият голям обект, по който се работи активно от години. Обединение на „Грома холд“ изгражда отсечката между Благоевград и Крупник, като договорът за изпълнение беше сключен през декември 2015 г., а строителството започна чак през август 2017 г.

Участъкът трябваше да е изцяло готов през август 2019 г., но имаше няколко забавяния, включително и заради археологически разкопки. Миналата година половината отсечка – 6.5 км, беше пусната за движение.

През май 2020 г. с анекс беше увеличен срокът за изпълнение на втората половина от участъка с 573 дни, или година и половина. Причината е най-вече наложило се препроектиране на част от лота, както и проблеми със съгласувателните процедури с общините Симитли и Благоевград.

Преди година управителят на „Грома холд“ Виктор Велев каза пред „Капитал“, че прогнозната е отсечката да е готова до края на 2021 г. В рамките на този лот се намира и тунел „Железница“, който ще бъде най-дългият пътен тунел в страната. „Джи Пи груп“ изпълнява поръчката на цена от 222 млн. лв. с ДДС. Строителството започна през октомври 2019 г., а официалният срок за завършване бе януари 2022 г.

Регионалният министър Петя Аврамова каза пред bTV през ноември, че през пролетта на 2021 г. се очаква тунелът да бъде изцяло прокопан и да започне работа по вентилацията му. В прессъобщение от днес министерството обяви, че до момента „Железница“ е готов наполовина. В момента се изграждат и малки отсечки от по около километър преди и след тунела, съответно от ГБС и „ПСТ Груп“.

През 2021 г. е възможно евентуално да се подпишат договори за „Струма“ през Кресненското дефиле въпреки че около проекта има още доста въпроси, включително и относно финансирането.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата