Пропускане към основното съдържание

5000 зелени терена в София пред застрояване

Над 5000 са частните имоти в паркове, градинки и междублокови пространства в София, които са потенциално застрашени от застрояване. За да ги спаси, Столичната община трябва да ги изкупи или отчужди, но в бюджетите за това се отделят много малко пари.

Кметството трябва да предприеме тази стъпка в определени срокове след приемането на Подробния устройствен план за съответния терен, а за много от въпросните площи той изтича през 2022 г. 

Според главния архитект на София Здравко Здравков най-застрашени са зелените клинове, които свързват столицата с планината -  Северният, Западният и Южният парк, "Кръстова вада", "Въртопо" и "Лозенец", в които има много частни терени. 

В същото време Столичната община не отделя достатъчно пари за отчуждаване или изкупуване на терените, които се намират в настоящи и бъдещи паркове, градинки, междублокови пространства. Кметството трябва да предприеме тази стъпка в определен срок след приемането на Подробния устройствен план за съответния терен, а за много от въпросните площи той изтича през 2022 г. Бюджетът на общината, който трябва да бъде приет в следващите месеци, всъщност е последният, в който могат да бъдат предвидени средства за отчуждителните процедури.

В момента се изготвя доклад за всички частни терени в територии, отредени за озеленяване, детски градини или други обекти, обяви арх. Любо Георгиев, шеф на общинското предприятие "Софияплан", което доскоро носеше името "Софпроект". Според него няма да стигнат пет бюджета за изкупуването на спорните имоти и затова трябва да се мисли за алтернативни варианти. 

Столичният главен архитект Здравко Здравков заяви, че София има специален Закон за устройството и застрояването на Столичната община, който защитавал зелените площи и нямало да позволи застрояването им. Той изтъкна, че собствениците също са ощетени, като не им се позволява да използват имота си, за който плащат данъци и такса смет, затова те трябва да бъдат компенсирани. Най-застрашени са зелените клинове в Северния, Западния и Южния парк, "Въртопо" и "Лозенец", в които има много частни терени. "Борим се за всеки терен, а това е нелека задача. Няма аналог в световната история за подобен тип възстановяване на частна собственост и последващо противопоставяне на хората от двете страни", коментира още Здравко Здравков. 

Общината трябваше отдавна да направи списък с всички частни терени и да приоритизира кои трябва да бъдат отчуждени спешно, коментира за ДУМА бившият общински съветник от БСП и председател на районната организация в "Искър" Борис Цветков, който от години се бори за запазването на местата, отредени за озеленяване и детски градини в града.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова представи четири граждански проекта, които са част от новата инициатива "София избира". С нея граждани и организации ще могат да реализират идеите си. За програмата ще бъдат отделени 1,5 млн. лева. Столичани ще могат да гласуват за изграждането на скейт парк в квартал "Надежда", наблюдателна площадка на Копитото на Витоша, детски парк в квартал "Младост" и реконструкция на улица "Будапеща".

Duma.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.