Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ са продали българския химн на шведска компания

Нямаме право да пеем или да възпроизвеждаме по какъвто и да е начин българския химн "Мила Родино". Всеки път, когато химнът ни е пускан на официални събития, като Нова година, Ден на независимостта на България, Съединението на България и т. н., България плаща такса на шведската компания Tommy Stig Sune Hansson.

Престъплението, тоест националното предателство е извършено от ГЕРБ през 2010 година "Договорът е за следващите 25 години – т.е. до 2035 г. трябва да плащаме такси за ползване на химна си". “Говорим за пряко посегателство срещу българските национални символи. Не може чуждестранна компания да закупи символа на държавата за свой и да печели по този начин”. От компанията-собственик на БЪЛГАРСКИЯ ХИМН отговориха, че просто са “откупили” авторските права от Българското правителство. 

Това е станало още в първия мандат на Бойко Борисов – през 2010 г. Договорът е за следващите 25 години – т.е. до 2035 г. трябва да плащаме такси за ползване на химна си. Бойко Борисов е получил от сделката с национална светиня 7 млн. долара – 30-те сребърника на Юда...

А авторските права върху "Мила Родино" не могат да бъдат откраднати или присвоени, защото са погасени по давност, т.е. никой няма право върху БЪЛГАРСКИЯ ХИМН освен българския народ, никой не може да го преотстъпва, купува или продава – ИЗВЪРШЕНО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НАКАЗУЕМО СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ.

Автор на песента е Цветан Радославов, който я пише през 1885 г., докато пътува обратно към България, където по това време се води войната със Сърбия, последвала Съединението. Според българския закон авторското право продължава през целия живот на автора на произведението и 70 години след смъртта му.

"Тъй като Цветан Радославов е починал през 1931 г., химнът е станал обществено достояние през 2001 г. Това означава, че към днешна дата той не се ползва с авторскоправна защита и може да бъде използван свободно от всеки", обясни за Mediapool Сиянна Лилова от адвокатско дружество "Господинов и Генчев", която е автор на публикации по темата за авторското право в Youtube.

Тъй като "Мила Родино" е освободена от авторски права никой не би следвало да иска премахването на съдържание с химна от интернет или да изисква плащане за употребата му.

ХИМНЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВЕН СИМВОЛ

Държавните символи са особено изявена форма на „самопредставянето“ на държавата. Те принадлежат към държавоформиращите институти и са необходим елемент за всяка държавност. Поставянето и използването на държавните символи има особен правно-нормативен смисъл. Химнът е един от символите на държавата. Той представлява държавата при тържествени случаи в страната и чужбина и обикновено се изпълнява в точно определени от закона случаи. Характеризира се със свои специфични изразни средства и е силно средство за сплотяване и мотивиране на нацията, поради което заема особено място в символиката на държавата. Настоящото изложение е фокусирано върху съвременната норматива уредба на химна на Република България като един от държавните символи.

Можете да изслушате Пламен Пасков в предаването Делници: https://www.youtube.com/watch?v=_97h6LMq1Cs

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

ГАДНО: Хлебарки налазиха Фитнес Pulse (СНИМКИ)

Крайно занемарена е хигиената във веригата от фитнеси Pulse.