Пропускане към основното съдържание

Запознайте се с последната "Гето Сестра" и нейния албум 19*06

Последната "Гето Сестра" говори пред BGpravda. Тя е IT спациалист, което сигурно и помага да форматира доста добре и рап римите. Софийската рапърка - Биляна Борска или както всички я знаят - Ghetto Sista издаде албума 19*06, той предизвика голям интерес, а неговата създателка се съгласи да отговори на 19-те въпроса на BGpravda.

1. Как и кога се появи идеята за създаването на албума 19*06?

- Идеята за албума се роди спонтанно след записването на първите 2 парчета от албума през декември 2018 година (Иго и Трап!).

2. Защо точно 19*06?
- Заглавието носи силна символика за мен. 19*06 е дата,  (19-ти юни), която се превърна в повратна точка в моя живот. Случилото се, ме накара да израсна като човек и преобърна представите ми за повечето житейски аспекти, които смятах че познавам.

3. Как бихте описали албума си с една дума?
- Мечта!



4. Какво е неговото основно послание?
- Посланието което носи албума е, че онова което не ни убива, ни прави по-силни. Трудностите, пред които ни изправя живота, ни карат да научим ценни уроци.


5. Колко време Ви отне неговото създаване?
- Точно 9 месеца - обичам да се шегувам, че албумът е моето “бебче” :)

6. Повече ъндърграунд или повече комерсиален е 19*06?
- Смятам, че всеки любител на хип-хопа може да открие свое любимо парче в тавата. Албумът съдържа разнообразни по стил тракове - някои от тях са ъндърграунд, други - олд скуул, трети - трап,  а има и песен с доста клубно звучене.

7. От къде идва прякора Ви Ghetto Sista?
- Псевдонимът датира от времето, когато правих първите си стъпки в рапа. Аз и още 3 момичета се събирахме в едно таванско помещение, което нарекохме “Гетото”. Изрисувахме стените с графити, залепихме плакати на известни рап изпълнители и започнахме да водим дневник - “Дневникът на гето сестрите”. В нашето “гето” се слушаше само рап и аз често го ползвах, за да рапирам и да пиша текстове. Не след дълго ни отнеха помещението и всяка от нас тръгна по свой път. Останалите момичета постепенно спряха да слушат хип-хоп и се отдръпнаха от културата като цяло. Аз останах последната гето сестра - от там дойде и псевдонима Ghetto Sista.

8. Като малка от кого сте се учили на рап?
- Започнах да правя рап на 12. Тогава хората не ме взимаха на сериозно и трябваше сама да се уча на всичко. Черпих вдъхновението си от световно известни изпълнители и групи  като 2Pac, Dr. Dre, Ice Cube, Wu-Tang Clan, Nas, Cypress Hill, Eminem, Kool G Rap и т.н.

9. В детството Ви, кой албум Ви беше любим? (български и чуждестранен)?
- Любимият ми БГ албум от детството е Урок N#1 на DRS. Помня, че го купих веднага щом излезе и месеци наред го слушах нон-стоп.
Любимият ми чуждестранен албум е All Eyez On Me на 2Pac. Истинският хип-хоп не остарява - и до днес натръхвам всеки път щом чуя любимите си парчета от него.

10. С кой БГ рапър мечтаете да запишете?
- Смятам, че биха се получили силни колаборации с 42, MD Beddah, LAC, Dreben G.

11. R&B Records или Sniper records?
- Sniper, разбира се! Макар да имам доста любими парчета от изтока,  стила на снайперистите винаги е бил по-близък до мен като звучене.

12. След тази епоха в рапа, сега може ли да се каже, че има нова вълна?
- О, да! Бих определила сегашната вълна в рапа по-скоро като цунами. Както световната, така и местната сцена е залята от хип-хоп артисти. За съжаление, както в повечето случаи - количеството е за сметка на качеството. Индустрията бълва тонове рап и за МС-тата, които не търсят поп звучене, е все по-трудно да достигнат до слушателите. Хубаво е, че сцената се развива и има нови лица на екрана, но това което ме притеснява е, че съвременни рап все повече се отдалечава от своите корени.

13. Как се промени рапа през годините, към по-добро или напротив?
- За съжаление рапът се превърна в мода, а истинските ценители на стила са все по-малко. За хора като мен, израснали с хип-хопа, е доста тъжно да гледат как културата се свежда единствено до скандална визия, повърхностна лирика и лъскав видео клип.

14. Смятате ли, че в българския рап има твърде много рапиране и твърде малко пеене?
- Смятам, че голяма част от артистите у нас се страхуват да експериментират извън рамките на общоприетите норми в жанра. Пеенето определено може да разчупи едно парче, но не мисля че е задължителен елемент от дадена рап песен.


15. БГ рап клиповете на какво ниво са спрямо тези в нашите съседки и най-вече Сърбия?
- Все повече хора у нас започват да се занимават със заснемане на видео клипове и смятам, че нивото се повиши осезаемо в последните няколко години. Имаме доста продукции, които не отстъпват по качество на тези от нашите съседки.

16. Вие лично бихте ли помагали на новобранци в рапа?
- Разбира се - заедно с дуетната ми половинка Гаден (група ЛОУ), правим доста колаборации с новоизгряващи артисти, като поемаме изцяло работата по записа, обработката и заснемането на съвместния проект.

17. Извън музиката, с какво се занимавате?
- Работя в IT сферата като ръководител ИТ проекти.

18. Без кои три неща не можете?
- Не мога без рап, слушалки и бaлсам за устни.

19. До края на годината, какво Ви предстои?
- Вече започнах работа по втория си солов албум. Заедно с Гадежн работим по доста общи проекти. До края на година очаквам да заснема още поне един видеоклип и да пусна още няколко нови трака, както в канала на групата ми ЛОУ, така и в личния ми канал в YouTube.

Албумът може да поръчатe на следните адреси:

Официална Фейсбук страница:

https://www.facebook.com/GhettoSistaa/

Имейл адрес: ghetto.sistaa@gmail.com

Едно интервю на д-р Николай Георгиев

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.