Пропускане към основното съдържание

Първа софийска народоосвободителна бригада

Трънският партизански отряд, който отначало брои няколко десет¬ки души, след мобилизацията, проведена от партията през май 1944 г. за създаване на мощни партизански единици, се разраства и достига 600—700 души. На базата на отряда се създава Първа софийска народоосвободителна бригада.

По това време Съветската армия нанася съкрушителни удари на хитлеристките войски, успешно настъпва на запад и се придвиж¬ва бързо към границите на България.

Първа софийска народоосвободителна бригада получава заповед да се придвижи през Кюстендилско, Радомирско и Дупнишко и отиде в Горноджумайско със задача: да се свърже с действащите в тези райони партизански отряди; да овладее района на Горна Джумая и да създаде свободна територия, ръководена и управ¬лявана от Отечествения фронт; да набере нови бойци, като осво¬боди работните групи, които извършват строителството на жп линия София—Кулата, и да преустанови всякакво движение на фашистите по тази линия.

В началото на май 1944 г. Първа софийска народоосвободителна бригада с командир Славчо Трънски, политкомисар Нинко Стефанов и в присъствието на представителя на ЦК на БКП професионал¬ния революционер Боян Българанов започва изпълнението на тази задача. След тежки и жестоки боеве с враг, който далеч я превъз¬хожда по своята жива сила и въоръжение, към края на май тя достига Рила планина и се свързва с Дупнишкия партизански отряд „Коста Петров".

На път за Царев връх, при преминаването на река Рилска на 1 юни 1944 г., двете партизански съединения водят ожесточена битка. От падна¬лите проливни дъждове по това време реката е буйна, влачи дървета и камъни и е невъзможно да се прегази. Остава само един изход — да се премине по жп моста (сега Партизански мост), на който е по¬ставена силна засада от противника. 

Решителните действия спасяват бригадата и Дупнишкия отряд от пълно унищожение. Бързо е атакувана и разбита противниковата засада и партизаните пре¬минават по моста, продължавайки своя поход. На моста с песен на уста загива смелият партизанин Инджето. При опит да прегазят буйната река и в бой с войска и жандармерия по шосето загиват немалко народни борци, скъпи жертви за нашата свобода.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.