Пропускане към основното съдържание

Българско момиче оглави световната шахматна ранглистата до 16 години

Шахматистка на клуб "Бургас 64" оглави световната ранглиста до 16 години. Нургюл Салимова е едва на 15 години, но само 100 точки я делят от титлата гросмайстор, съобщава Bulgaria ON AIR.


За света на големия шахмат я открива председателят на бургаския клуб Живко Жеков. Момичето от търговищкото село Крепча тогава е само на 5 години.

Влючват Нургюл в програма за талантливи деца шахматисти. А успехите не закъсняват.

"През 2015 година станах световна шампионка сред момичета до 12 години, а през 2017 - шампионка на България, като поставих рекорд за най-млада шампионка в историята на българския шахмат", споделя тя.

В момента Нургюл оглавява световната шахматна ранглистата до 16 години и е в топ 60 при жените в света.

През април ѝ предстои участие на Европейския шампионат за жени в Анталия, където се очаква да покрие норматива за гросмайстор и да се класира за участие на Световния шампионат за жени. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.