Пропускане към основното съдържание

Г- н Министре, излезте от „ресторантбанк”, процедурата „се оттече”

Преди осем месеца обещах, че ще съобщя на колегите журналисти деня и часа, в който ще се проведе насроченият тогава конкурс за директор на Националния литературен музей, за да може процедурата да бъде прозрачна за медиите. Защото не може да претендираме всичко в държавата да е явно, а пък конкурсите да са тайни – с необявено предварително жури и с неясни критерии за оценка.

Под ръководството на Националния литературен музей са къщите музеите на българските класици Иван Вазов, Елин Пелин, Пейо Яворов, Петко и Пенчо Славейкови, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Емилиян Станев и още три мемориални кабинета.

Логично е при тежкото състояние на тези музеи, някои от които превърнати в руини, конкурс да има. Преди месец на парламентарно питане на народния представител от Реформаторския блок и заместник-председател на Народното събрание Иван Иванов за това какво се случва с конкурсите в Министерството на културата, министърът отговори, че за Националния литературен музей „тече процедура”.
Не, господин Министре, процедурата вече не тече. Процедурата се оттече, защото мина 6-месечният срок от обявяването на конкурса. Сред многото документи, които се подават – една средно обемиста папка с концепции, биографии, копия от трудови книжки и т.н., има един документ, наречен „свидетелство за съдимост”, чийто срок е с валидност 6 месеца от издаването му. Правилно вашите чиновници са свалили обявата за конкурса и от сайта на министерството, защото той вече не е валиден. Пиша това, защото ако го проведете, той може да бъде анулират по съдебен път.
И сега трябва да обявите нов – за трети път. Защото първия път го провали Вашият предшественик Петър Стоянович, докато протестите вървяха под прозорците на Министерския съвет.

Хедонизмът не винаги е лошо качество, разбираемо е и всяко отчаяние при загуба на пари, но някак не е в добрия тон в българския парламент да заявявате, че ядете и пиете, като си влагате парите в „ресторантбанк”, докато специалистите в културата получават заплати малко над минималните за страната. Но може би знаете – това са хора идеалисти и ако виждат, че нещата се случват, ще преглътнат материалната обида. Само че картината е различна – има ли някой, който да не знае, че музеите на Яворов и Смирненски, да речем, са руини?

Има и други руини – ако си говорите не само с началници, аз мога лично да Ви заведа и да Ви ги покажа. Разбира се, мога да пусна снимки на стената си, но ме е срам от потресаващата картина на разрухата. Каня Ви и на работното си място – там, където се съхраняват архивите на онези творци, които нямат къщи музеи, но се страхувам, че Вашето естетическо чувство ще бъде сериозно провокирано от това, което ще видите. И с пълно основание може да започнете да псувате управията.

Накрая искам да Ви кажа, че усилията в мегапроекти са похвални, независимо дали е постигнат първоначално заложения резултат. Но националната култура е в традиционните културни обекти, онези, в които трябва да има уют и да се чувства душата на физически отишлия си, ала духовно останал творец. Ето затова исках да се явя на конкурса, който Вашите чиновници провалиха. И който тепърва трябва да насрочвате отново. Само че дотогава – докато все пак такъв се проведе, не се знае колко от музеите ще са все още със здрави основи – в буквалния смисъл, за да може да се направи необходимото. И да се гради…

д-р Мариана Кирова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата