Пропускане към основното съдържание

Как да се предпазим от Eбола?

Разпространението на Eбола в Европа и Америка показва, че най-уязвими към заболяването са хората, имали пряк досег със заразени. В този смисъл най-рискова е групата на медиците и медицинския персонал. Вирусът може да бъде пренесен на други хора, тъй като има способността да оцелява до няколко часа върху сухи повърхности.

Като например брава на врата или дръжка в превозно средство от масовия градски транспорт.

Можем ли да се заразим от Eбола, докато се возим в метрото? Теоретично – да, но на практика това може да стане трудно и при определени условия: вирусът да бъде „лепнат“ на твърда повърхност чрез отделена телесна течност или изпражнения и – в рамките на няколко часа опасният коктейл да попадне във второ лице, но като проникне през открита рана по тялото или от ръката чрез разтриване на лигавиците на носа, около очите и устата.

Вирусът може да оцелее до 12 часа върху повърхности, а до няколко дни може да издържи, ако е попаднал върху порести повърхности, като дрехи например.

Ебола може да се пренесе и чрез кихане и кашляне. Това обаче също е малко вероятно, тъй като кашлянето и кихането не са симптоми на болестта. Теоретично, заразен с ебола човек, може да пренесе болестта, пръскайки капчици директно в лицето на друг човек. Именно това е една от причините в рисковата група да попадат медици, които обгрижват пациенти без необходимите предпазни мерки.

Ебола обикновено се разпространява чрез директен физически контакт.

Симптомите на болестта са свързани с повръщане, диария и кървене на заразения. Прехвърлянето на вируса може да стане при пряк контакт с изхвърлените от болния течности. В тях вирусът може да оцелее няколко дни.

Телата на починали от ебола също са опасни най-вече за техните близки и за погребалните работници.

Като цяло Eбола е по-слабо заразен вирус, в сравнение с грипа например. Грипните вируси могат да оцелеят във въздушна среда няколко часа – нещо, което Eбола не може. Към момента няма и доказателства за това, че болестта може да се разпространи чрез комари.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата