Пропускане към основното съдържание

Как „Америка за България“ дава пари?

360 000 лв. от фондация „Америка на България“ получава организация, в чийто Управителен съвет са лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева и бизнесдамата Саша Безуханова.

Неправителствената структура Фондация „Елизабет Костова“ получава финансова подкрепа за четвърта поредна година. Одобреният грант от българското представителство на „Америка за България“ е  за „Платформа за литературен превод и художествена литература“ 2014-2016, установи проверка на BPost.bg. С 360-те бона ще се представят български книги в САЩ.

Освен Кунева и Безуханова, в Управителният съвет на Фондация „Елизабет Костова“ са бившия служебен министър на околната среда Юлиян Попов, експремиерът Филип Димитров, Десислава Гаврилова от Центъра на култура и дебат „Червената къща“ и и бившия представител на България в ООН Стефан Тафров.

В област „Гражданско общество“, на фондация „Редута.бг“ са отпуснати 176 000 лв. за „утвърждаване на едноименния сайт като независима аналитична медия, списвана от малка група утвърдени журналисти и политолози, които споделят свои задълбочени коментари и анализи по актуални за обществения дневен ред въпроси“. Това е втората субсидия на фондацията. Миналата година тя получи 89 000 лв.
Протестъри на американска хранилка

По-голяма част от протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ са били финансирани от „Америка за България“.

„Институтът за развитие на публичната среда“
на протестърката Антоанета Цонева получава 194 000 лв.  за „инициатива за честни и свободни избори". В началото на 2014 г. „Америка за България" дава 448 000 лв. на Института за изследване на близкото минало на Ивайло Знеполски, Ленко Ленков и Дими Паница.

Асоциация „Прозрачност без граници“
на Огнян Минчев е зарадвана със 139 920 лв. Другото му НПО - Институтът за регионални и международни изследвания получава 62 300 лв. за институционалното му развитие и „международни изследвания, който ще оцени своите ключови предимства и ще започне процес на стратегическо планиране като отчита процесите на дълбоките промени в българското общество“.

167 150 лева получава тази година и фондация „Гъливер клиринг хаус“ на Цветелина Йосифова и Десислава Гаврилова. Двете стопанисват т.нар. „Център за култура и дебат „Червената къща“, където от години се организират „дискусии“, изпъстрени с наукообразни брътвежи на хора, откъснати от българската действителност.

В същото време на "Сдружение Азбукари" са отказани 30 000 лева за провеждането на благотворителен фестивал "Вярвам в теб".  Малко над 20 хиляди е цената за наем на професионалната сцена, по официална тарифа на всяка голяма компания. Именно подобна сцена са издигали от "Азбукари" през миналите две години, но парите сега са им отказани. От сдружението са събрали останалите им необходими пари от дарения, но заради отказа на "Америка за България", то тази година няма да има детски фестивал "Ввярвам в теб 3".

На фестивала обикновено участват около 500 деца от различни краища на страната. Сред тях поне 200 деца в неравностойно положение. Гостите достигат до 5 000 души.

Ето и целия отговор изпратен до "Сдружение Азбукари" на 27-ми август 2014 г.

Получихме Вашата концепция за проект и бихме искали да Ви информираме, че Фондация „Америка за България” няма да може да финансира Вашия проект за детски фестивал „Вярвам в теб“. Повишаването на интереса на деца и млади хора към изкуствата е сред основните приоритети на фондация „Америка за България” и тук мисията ни съвпада с Вашата. В момента обаче сме се фокусирали да влияем на културната среда чрез няколко училищни програми. Фондация „Америка за България” оценява времето и усилията, които сте вложили в разработването на тази концепция. Разбираме разочарованието Ви, но Ви уверяваме, че Вашата идея беше внимателно и детайлно разгледана и обсъдена от екипа и ръководството на Фондацията. Благодарим за интереса Ви към работата на Фондация „Америка за България” и желаем успех на проекта Ви. С уважение, Надя Захариева Програмен директор, „Изкуства и култура“ Фондация „Америка за България“

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.