Пропускане към основното съдържание

Борусия (Д) - Байерн: Старите познайници в титаничен сблъсък на "Уембли"

Отборите на Борусия (Дортмунд) и Байерн (Мюнхен) излизат довечера точно в 21:45 часа в титаничен сблъсък на финала в Шампионската лига. Големите германски съперници ще определят кой ще бъде носителят на най-престижното клубно отличие за 2013 година. По ирония на съдбата това ще се случи не къде да е, а в английската столица Лондон на легендарния стадион "Уембли".
Това пък е четвъртият финал в турнира, в който един срещу друг застават два отбора от една и съща държава.

Двата тима се познават повече от добре и едва ли може да се изненадат особено. Те вече играха четири пъти помежду си през този сезон - два за първенство и по веднъж за Купата на Германия и за Суперкупата. В Бундеслигата те не излъчиха победител, като и двете срещи завършиха при резултат 1:1. За купата пък победата отиде на страната на "баварците", които спечелиха с 1:0 на 1/4-финала. Те триумфираха и в мача за Суперкупата с 2:1.

Последният голям финал между двата тима обаче бе на сметката на Борусия. Дортмундци буквално разгромиха своя съперник в миналогодишния финал за Купата на Германия, като го победиха с 5:2.
В общата статистика на мачовете между тези съперници предимството е доста силно в полза на Байерн. Двата тима са се изправяли един срещу друг точно 100 пъти. В тези двубои "баварците" имат 45 победи срещу само 26 за дортмундци, а 29 мача са завършили наравно.
В турнира на Шампионската лига Байерн също е далеч пред своя съперник. Мюнхенци имат 4 трофея в надпреварата, докато дортмундци могат да се похвалят само с един такъв във витрината си. "Баварците" обаче загубиха пет от последните си шест участия на финал в турнира, включително и миналогодишния сблъсък с Челси. Затова този път тимът ще бъде пределно мотивиран най-после да прибави петата купа в колекцията си.

Двата тима напълно заслужено стигнаха до финала. И докато за Байерн това бе доста очаквано, рейдът на Борусия изненада немалко фенове и специалисти. Дортмундци първо успяха да излязат като победители от "групата на смъртта", където бяха още Реал (Мадрид), Манчестър Сити и Аякс. След това по пътя си "жълто-черните" се справиха с Шхтьор (Донецк), Малага и отново Реал (Мадрид). В същото време обаче Байерн буквално газеше наред и първо спечели своята група "F", а след това се справи последователно с Арсенал, Ювентус и Барселона.
Любопитен факт е, че звездата на дортмундци Марио Гьотце от новия сезон ще играе с екипа на Байерн. Двата тима вече обявиха сделката за 37 милиона евро публично и това не е тайна за никого. Той обаче няма да може да се изправи срещу бъдещия си тим довечера, тъй като има контузия. Освен това "баварците" проявяват сериозен интерес и към голмайстора на Борусия Роберт Левандовски.

Иначе треньорът на "жълто-черните" Юрген Клоп ще може да разчита на всички останали свои играчи, като единствено Лукаш Пишчек е под лека въпросителна. Неговият съперник Юп Хайнкес пък няма да може да използва Тони Кроос, който не успя да се възстанови навреме от контузията си и пропуска финала. Същото се отнася и за трайно контузения Холгер Бадщубер.
Със сигурност довечера ни очаква истинско зрелище на "Уембли". Кой ще бъде победителят в него обаче ще разберем едва след края на двубоя.

Шампионска лига, финал:

БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) - БАЙЕРН (МЮНХЕН)


Вероятни състави:

БОРУСИЯ: Вайденфелер, Пишчек, Хумелс, Суботич, Шмелцер, Бендер, Гюндоган, Гроскройц, Ройс, Блашчиковски, Левандовски

БАЙЕРН: Нойер, Лаам, Ван Буйтен, Боатенг, Алаба, Мартинес, Швайнщайгер, Мюлер, Робен, Рибери, Манджукич

Стадион: "Уембли", Лондон
Съдия: Никола Рицоли (Италия)
Начало: 21:45 часа


perniknews.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата