Прокуратурата влиза в Столичен инспекторат, запис уличава Любка Любенова

Васил Терзиев подава сигнал до прокуратурата по данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичен инспекторат.

Явно сигналът е по разследването, което Антикорупционният фонд започна да публикува.

Става въпрос за дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат, която е създала паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столична община. Освен причинените сериозни екологични рискове, злоупотребите, разкрити от новото ръководство на Инспектората, ощетяват бюджета на София със стотици хиляди левове. 

Според новия директор на Столичен инспекторат, инж. Николай Неделков, мащабът на незаконната дейност сочи, че тя се е развивала в продължение на години, била е добре организирана и в нея освен служители на Столичния инспекторат, влизат и голяма част от транспортните фирми, които работят на територията на София. Според правния екип на АКФ за цялостното разплитане на схемата е нужда намесата на разследващите органи, а действията на Столичния инспекторат не са достатъчни.

В пости си в социалните мрежи Васил Терзиев заявява, че няма да се откаже и ще продължи да работи, за да превърне София в чиста и работеща община. Иначе на всяко едно действие на екипа му за реформа се сблъсква с отпор, а най-честата причина за това е, че с реформата се нарушава нечий икономически интерес.

Самият Терзиев заявява, че изключително доволен от резултатите на Инспектората под ръководството на Николай Неделков, а резултатите от работата му е неколкократно увеличение на санкциите и нарушителите.

В разследването на АКФ се твърди за дългогодишното съществуване на схемата, при която строителни отпадъци се изхвърлят нерегламентирано около столицата, много често и на общинска земя, като след това се зариват с пръст. В разследването се говори за дългогодишния директор на Инспектората, инж. Веска Георгиева (от 2008 до 2021 г.), наследника й бившият главсек Ивайло Иванов, както и инж. Николай Кючуков, началник Сектор "Контрол на замърсяване от строителството" от септември 2011 г.

АКФ публикува и запис на дългогодишния служител на Инспектората и началник Сектор "Контрол на районните инспекторати" Любка Любенова именно с новия директор Неделчев, в който тя му обяснява схемата и като цяло, че тя е неотменима, но просто трябва да се контролира от правилните хора. АКФ не разполага с механизми да провери голяма част от твърденията на г-жа Любенова, затова призовава прокуратурата да разследва тези данни.

Опитите на инж. Неделков да отстрани инж. Кючуков и Любенова от постовете им засега са неуспешни, но към момента и двамата не са на работа. Кючуков изненадващо решава да подготвя научна дисертация и да ползва отпуск, който му е разрешен преди повече от седем години - право, гарантирано му от Кодекса на труда. Любенова е в отпуск по болест заради кардиологично заболяване, но Столична община обжалва болничния лист. 

Опитите за дисциплинарно уволнение на Любенова са осуетени заради отказ на новосъздадена синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите, на която тя е секретар. Освен това Любенова е подала три вътрешни доклада срещу инж. Неделков, както и сигнал до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която осъществява функциите на орган, защитаващ лицата подаващи сигнали за нередности. На 31-ви юли е получила защита като сигналоподател, което на практика не позволява дисциплинарното ѝ уволнение.

Друго лице, което АКФ призовава прокуратурата да разследва е Цветелин Тодоров, споменат като "Цецо" в записа, който подпомагал засипванията в западните райони на София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар