Инфарктна драма! Франция изхвърли Португалия след дузпи

Франция спечели битката на титаните с Португалия и се превърна във втория полуфиналист на Евро 2024. Двубоят на „Фолкспаркщадион“ в Хамбург протече сравнително равностойно, но в крайна сметка „петлите“ ликуваха с 5:3 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора не успяха да си вкарат гол, завършвайки 0:0.

При рулетката на дузпите с по-здрави нерви се оказаха французите. Фаталният пропуск от бялата точка за „мореплавателите“ направи Жоао Феликс, който уцели страничната греда при изпълнението си.

Двата тима изнесоха страхотен мач, в който не липсваха положенията, но футболистите нямаха шанс пред гола, а и защитите им се представиха безупречно. И едните, и другите профукаха куп отлични възможности. Сред блесналите с фрапантни пропуски бе и Кристиано Роналдо, чиято мечта за триумф с титлата на Евро 2024 приключи.Този двубой се очертава да е последен на европейски финали в знаменитата кариера на 39-годишния португалец. Звездата на „петлите“ Килиан Мбапе пък напусна терена в началото на второто продължение заради  проблем, свързан с удар с топка, който получи в лицето по-рано в срещата. С маска на лицето обаче определено той не демонстрира добре познатата си класа.

Любопитното е, че Франция се класира за Топ 4 на турнира в Германия без да е отбелязал гол от игра по време на турнира, като тази тенденция продължава вече 5 мача. На 1/8-финалите те преодоляха Белгия след автогол.

Съперник на селекцията на Дидие Дашен на полуфиналите ще е Испания. Битката между гиганта в европейския футбол ще е на 9 юли на стадион „Алианц Арена“ в Мюнхен.

Веднага след първия съдийски сигнал на английския рефер Майкъл Оливър Франция започна малко по-агресивно. Това обаче не доведе до опасна ситуация пред вратата на Диого Коща.

Постепенно „мореплавателите“ взеха инициативата и на свой ред започнаха да налитат по-масирано към пеналта на „петлите“. Така в 16-ата минута се стигна до дебютния удар от началото на срещата. Бруно Фернандеш стреля от около 25 метра, но след рикошет в защитник излезе в корнер.

Отговорът на селекцията на Дидие Дешан не закъсня. В 20-ата минута Тео Ернандес изстреля истински снаряд от 30 метра, но Диого Коща показа огромната си класа под рамката. Последва намеса на стража на „мореплавателите“ и при опасно центриране на Килиан Мбапе.

В следващите минути хората на Роберто Мартинес диктуваха темпото на игра, но не затрудняваха Майк Менян. До този момент на терена повече изпъкваха защитните действия на тимовете, най-вече умелото представяне в дефанзивен план от страна на „петлите“.

Малко преди почивката Бруно Фернандеш стреля от пряк свободен удар, но не уцели целта. Така паузата дойде при нулево равенство, а двете най-големи звезди на отборите – Кристиано Роналдо и Килиан Мбапе не блестяха изобщо с изявите си на терена, като това важи с особена сила за португалеца.

След антракта първата опасност създаде именно Мбапе. Ударът му обаче се озова право в ръцете на Менян. Почти веднага след това Нуно Мендеш проби отляво, но след това се строполи на тревата, изглеждайки, че прави симулация за дузпа, защото не се видя контакт между него и бранителя на французите.

Действията на терена се разгорещиха, положенията започнаха да се редуват пред двете врати. В 52-ата минута Тео Ернандес нахлу отляво, последва остро негово центриране към малкия пеналт, но Коло Муани не съумя да засече топката.

120 секунди по-късно след центриране в пеналта, Бернардо Силва стреля с глава и уцели в лицето Килиан Мбапе, а той остана да лежи на тревата. Реферът Майкъл Оливър спря играта, за да може лекарският екип да провери каква е ситуацията с Мбапе, защото топката попадна в проблемната му област, заради което играе със специалната маска. В крайна сметка се оказа, че няма проблем с Мбапе и играта продължи.

В тези минути пред двете врати вреше и кипеше, но по-чистите положения бяха на сметката на "петлите".

Първо обаче Рафаел Леао направи пореден страхотен рейд отляво, навлезе в наказателното поле, но в последния момент Камавинга изчисти в корнер. След това пък  Жоао Кансело намери перфектно Бруно Фернандеш в пеналта, а той стреля мигновено, но Менян се прояви със страхотно спасяване. Последва неточен удар на самия Кансело. Витиня също нямаше шанс да открие резултата за португалците. Това се случи в 64-ата минута, когато Рафа Леао проби отляво и пусна топката към него. Той шутира, но Менян изби, а след това Кристиано Роналдо пробва да направи добавка с пета, но стражът отново се справи.

След големите пропуски за „мореплавателите“ дойде време за фрапантните такива на актива на Франция. В 66-ата минута  Коло Муани получи топката на перфектна позиция, но в последния момент Рубен Диаш успя да блокира удара му и топката излезе в корнер.

В 70-ата минута влезлият на смяна Усман Дембеле проби отдясно и поднесе топката на Камавинга, който блесна огромен пропуск. Дембеле, който оживи играта на „петлите“, стреля от дъгата на пеналта в 74-ата минута, но нямаше късмет, защото топката облиза лявата странична греда.

До края на редовното време двата тима не предприемаха излишни рискове, но все пак французите пропиляха изгодни възможности да спечелят. На два пъти Канте и веднъж Мбапе не успяха да преодолеят Диого Коща и мачът отиде в продължения.

В 93-ата минута дойде големият шанс за Кристиано Роналдо, но той направи уникален пропуск. 39-годишната звезда получи перфектен пас на точката на дузпата, но стреля над вратата, пропускайки да се превърне в герой и да реализира първия си гол на Евро 2024.

Рафаел Лео също бе отчаян, след като в 101-ата минута два последователни негови удара от от страхотна позиция в пеналта бяха блокирани от защитник.

В паузата между двете продължения Килиан Мбапе бе заменен заради проблем, свързан с удара по маската на лицето му, получен по-рано в мача. Почти веднага след влизането си в игра Жоао Феликс направи поредния пропуск на сметката на Португалия. Той засече с глава центриране отдясно, но прати топката от външната страна на мрежата.

До края на продълженията двата отбора така и не успяха да си отбележат и се пристъпи към лотарията на дузпите. При тях победител излезе този на Франция, който се класира драматично на полуфиналите. „Петлите“ показаха по-здрави нерви при изпълнението на дузпите, след като и петте им изпълнители не сгрешиха от бялата точка. Фаталният пропуск за „мореплавателите“ направи Жоао Феликс, който би трети за своите, но нямаше шанс, уцелвайки страничната греда.

Португалия – Франция 0:0 (3:5 след дузпи)

ПРИ ДУЗПИТЕ:

Дембеле ВКАРВА за Франция!

Роналдо ВКАРВА за Португалия!

ФОФАНА ВКАРВА!

Бернардо Силва ВКАРВА!

Кунде ВКАРВА!

Жоао Феликс ПРОПУСКА! Топката среща ГРЕДАТА!

Баркола ВКАРВА!

Мендеш ВКАРВА!

Ернандес ВКАРВА! 

СТАТИСТИКАТА:


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар