Пропускане към основното съдържание

По следите на Паскал

Ето я луксозната каравана, паркирана в неговия си луксозен хотел, която митичният контрабандист Паскал ползва на брега на морето. Той може да се окаже една от големите касички на провалената партия Продължаваме Промяната.

„Той е може би единственият, който остана жив от началото на прехода и продължава все още къде с малки темпове и с по-мащабни да осъществява тази контрабанда“, казва Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.


Малко от тези, които през годините са разследвали контрабандните канали, се съгласяват да говорят за Никола Николов – Паскал. Всички обаче твърдят, че сочения за контрабандист номер 1 все успява да оцелее и всички казват, че от края на 90-те години той живее предимно в Гърция, на брега на морето край Кавала, информира БНТ.

Потърсен е от екип на БНТ в хотела, за който се твърди, че е негова собственост, като е собственик чрез подставени лица. Според сайта този хотел работи и приема туристи. Но очевидно е доста трудно някой да успее да се настани и преспи в хотела, защото е затворен, а входът му е препречен с контейнер.


Оказа се, че от 4 април офертите за този хотел са свалени от всички сайтове за резервации. Не може да бъде запазена стая дори за традиционните в тази част на Егейско море майски празници. Зад вратата на хотела се виждат паркирана каравана, която според данни от разследването се ползва от Никола Николов – Паскал вече няколко години.

Според източници той е напуснал страната на 29 март.

Късно вечерта екипът на БНТ се е върнал, за да търси Паскал отново. Светело само едно от помещенията в хотела, но охранител с качулка изгонил екипа. Черен път пък ги завел към къща в съседство, където има данни, че Паскал също пребивава, но и тя била заключена. Последният адрес, на който Никола Николов е регистриран в България, е в Хасково. Там той е издирван през 1998 година, когато задържат три тира с цигари и един тир с пилешки бутчета от неговия контрабанден канал.

„Когато аз бях шеф на митницата, имаше един началник на РДВР – Хасково, който много искаше да има офицер по режима в митницата. Това е полицай, който да е в Митницата. Там под някаква форма се съгласуваха големите началници и дойде този човек. Аз не го приех, така и не се запознах с него, но там каквото трябва да работи – работеше. Когато дойде времето на разработката на канала и се хванаха тировете с цигарите, той беше човекът, който конвоираше камионите. И той се оказа човек от Държавна сигурност“, разказва Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

От родното Меричлери историята на сочения за контрабандист номер едно, Никола Николов – Паскал минава през Димитровград, Държавна сигурност, Хасково, Орестиада, док номер 5 на пристанище Пирея, Солун и стига до Кавала.

Оказва се, че Николов е вербуван в Държавна сигурност още в казармата, а веднага след това назначен на граничния пункт „Капитан Андреево“. Там работи по каптагоновия канал в средата на 80-те. След това е под прикритие е прехвърлен като шофьор на тир и така усвоява целия канал от България през Турция към Близкия изток.

„Карал е камиони, там е нахванал контактите и разбрал за какво става, харесали са го и почват да го издигат в йерархията. Започва дейност с гръцките политемигранти“, обяснява Георги Шишков, бивш началник на митница Свиленград.

Именно контактите с гръцките комунисти се оказват ключови за Паскал в началото на 90-те.

„Започват да организират пренасянето на нелегални стоки. И най-вече се ориентират към пазара на цигари. Регистрират фирми, първата фирма е между Паскал и един възрастен гръцки гражданин в Орестиада. Негов роднина, на този гръцки гражданин в Солун открива, в безмитна зона Солун представителство и започват превоз на цигари от Кипър, безмитна зона Солун, там претоварват и влизат в България“, пояснява Георги Шишков.

През 1998 г. има операция срещу канала на Паскал, в който тогава се оказва, че е замесен и Ерджан Рашид – Роко. Задържани са три тира с цигари, но те изчезват от митнически склад. А цялото досъдебно производство се оказва в багажника на друг задържан в началото на април – Марин Димитров – Иарата. През 2007 – 2008 г. Димитров оглавява Агенцията по рибарство и аквакултури. Има данни, че в този период с катери на Агенцията Паскал пренася незаконно златна бижутерия.


Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,