Пропускане към основното съдържание

С електрически автомобил изминаваме 300 км за 9 лв.

Електрическите автомобили стават все по-популярни по целия свят, а в последните години броят им значително се увеличава и в България. Почти всички водещи производители на автомобили залагат и на електрически модели. А електромобилите са с все по-голям капацитет на батериите и възможност за изминаване на повече километри. 

Макар някои от привилегиите за собствениците като безплатно зареждане на общински зарядни станции да бяха премахнати, все още за електрически автомобил не се заплаща за паркинг в Синя и Зелена зона.  

Пресмятаме колко ни струва и самото пътуване. Ако зареждаме в домашни условия на битов ток, цената е изключително ниска и изгодна, а изминатите километри - стотици. Зареждането през нощта на нощна тарифа намалява още повече разхода. 

Вземаме за пример електрически автомобил с капацитет на батерията 60 киловата. По данни на производителя с пълен заряд този автомобил може да измине около 300 км. Фактори, които влияят на тези километри, са времето навън, скорост на придвижване, градско или извънградско шофиране. При минусови температури батерията на електрическия автомобил се изтощава по-бързо и това намалява изминатите километри. 

Цената на битовия ток е между 15-17 стотинки. За изминаването на 300 км и пълен заряд на батерията сметката е следната: 60 х 0,15 = 9 лв.

Ако обаче зареждаме на бърза зарядна станция, каквито има на бензиностанции, търговски обекти и паркинги, сумата е по-висока. Времето за пълен заряд на батерията на такава станция е около 1 час. В приложенията на фирмите, предоставящи такава услуга можем да проверим къде е най-близката, както и дали е свободна за ползване в този момент. 

Заплаща се първоначална такса от 50 ст., а след това всеки киловат е на цена 75-77 ст.

Така пълен заряд на батерията от 60 киловата струва: 60 х 0,75 = 45 лв. Дори тази сума е по-малка за изминаването на това разстояние спрямо дизелов или бензинов автомобил с нисък разход.  

businessnovinite.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.