Пропускане към основното съдържание

Символът на безсилието и паданието на една община

Арката, поставена на площада пред храм" Александър Невски" в София. Сега! С килимче.

Каква е символиката , вкл. значението на текста "Светлината в нас" се запитах.

Константиновата триумфална арка в Рим,  построена в чест на император Константин за победата му над неговия противник Максенций на Милвийски мост на 28 октомври 312 г. 

Триумфалната арка (Arc de Triomf) в Барселона,  построена за световното изложение през 1888г. с надпис  „Барселона приветства всички нации.

Триумфалната арка в Париж Автор на проекта на Триумфалната арка е архитектът Жан-Франсоа Шалгрен и като вдъхновение използва образци от триумфалните арки издигани в древен Рим в чест на знаменити хора или божества, както и за да се отбележат важни за града събития.

Бранденбургската врата с  първоначално наименование Порта на света, е триумфална арка, символ на Берлин и Германия.

Вероятно и нашето българско творение символизира някаква победа, родена в увредените мозъци на т.н. победители.

Темата за светлината вътре в нас не е от вчера.

Буда, преди да умре, казва на дълбоко скърбящите монаси около него: "Не ме оплаквайте! И не ми се кланяйте. Намерете светлината вътре в себе си, бъдете светлината за самите себе си. "

Пак опираме до някакъв вид поучение на самоопределилите се за национални духовни водачи представители на т н. " политически елит".Те ни спасяват, те ни учат, те ни водят към светлината.Не знам дали съществува понятието " мозъчен шок, но се чувствам точно така пред българската арка на светлината.Дълбоки философски прозрения с глобално значение за цялото човечество.

Големият  британски психиатър Р. Р. Лайн казва, че трите неща, от които се страхува един човек, са смъртта, другите хора и собствените му мисли. Казва също, че зависимостта от властта е същата празнота като при другите пристрастености, която се опитваме да запълним с нещо отвън. 

Наполеон, вече в изгнание на остров Света Елена, загубил всичко, казва: "Обичам властта, обичам силата". Той не може да мисли за себе си без компонента власт. Той не може да се идентифицира като никакъв, ако няма уверения във видимия свят, че е мощен външно. 

Бих казала " луда работа", но не е.Диагноза е, но нещата не са безобидни, последиците също.Причината не е само в наркотиците.Не и само в тамплиерите.И последиците ще са ужасни - ако търпеливо продължаваме да съзерцаваме.

Румяна Ченалова, Фейсбук

*Заглавието е на редакцията

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.