Пропускане към основното съдържание

Голям ден за ЦСКА и "червените" фенове

Големият ден настъпи - ЦСКА се прощава със своя легендарен стадион "Българска армия" в този й вид.
Съоръжението ще приеме последен мач преди да стартират дългоочакваните реконструкции, за да може столичният гранд да се сдобие с модерно бижу, каквото приляга на клуба. Съперник на столичния гранд пък е Лудогорец - най-отявления съперник през последните 10 години.

А легендарните двубои, играни на "Армията" през цялото това време са безброй. Е, ясно е, че голяма част от големите европобеди са на "Васил Левски" заради капацитета, но и на съседния до него стадион са падали сериозни колоси. За първи път ЦСКА приема евродуел на "Армията" на 13 октомври 1965 година срещу ирландския "Лимерик". 
 
Знаково е, че при победата с 2:0 гола вкарва едно от най-великите имена в историята - Иван Колев в 53-ата минута. На следващата година за първи път ЦСКА играе в турнира на шампионите на своя стадион. И по пътя до епичните три полуфинала срещу "Интер" у дома бие "Слиема" (4:0), "Олимпиакос" (3:1), "Гулник" (4:0) и "Линфийлд" (1:0).

Три са евромачовете, които спорят за №1 в историята на арената. Ще ги изредим хронологично. На 3 октомври 1984 г. ЦСКА отстранява "Монако" с 2:1 за Купата на УЕФА с попадения на Стойчо Младенов и Радослав Здравков. 
 
Вторият е четвъртфиналът за КНК срещу "Рода" - 2:1 през 1989 г. В него Емил Костадинов вкара фамозно със задна ножица извън наказателното поле, а Христо Стоичков добави втория гол. Другият дуел е победата с 1:0 над "Байер" (Леверкузен) на 29 август 2005 година с попадение на мароканеца Мурад Хидиуед. Тогава ЦСКА стана първият в историята български тим, влязъл в групите на евротурнир - в случая Купата на УЕФА. 
 
Друг голям триумф е разгромът на превръщащия се вече в еврогранд "Шахтьор" (Донецк) - 3:0 през 2001 г. На "Армията" глава е преклонявал и великият "Ювентус" - 3:2, въпреки че по-късно резултатът бе анолиран.

Този стадион има своята история, а всеки привърженик пази не един скъп спомен от славна победа. Но като всичко живота и това има край, но той е за добро. ЦСКА има нужда да мине на следващо ниво, а то включва съоръжение, с което клубът да се гордее. Старата "Армия" си отива, за да дойде новата, а на нея тепърва ще се пише много история.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.