Пропускане към основното съдържание

НАТО се готви за пълномащабна война

В 8 държави от Източна Европа започват да приемат още десетки хиляди войници от Запада на своя територия на принципа на т.нар. водещи държави.

Така например България е с водеща държава Италия, Румъния - с водеща страна Франция,  Естония - с водеща страна Великобритания ...

Така след срещата във Вилнюс стана ясно и, че НАТО приема три нови регионални отбранителни плана - Север, Център и Юг, съответно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море. За изпълнението на плановете ще се разчита вече на 300 000 военни във висока степен на готовност, което значи най-елитни части- парашутно-десантни, разузнавателни групи, химически, противотанкови части, бронирани подразделения, авиационни звена, морски модули. Те ще бъдат подкрепяни от най-добрите самолети - разузнавателни, ударни, транспортни, кораби с най-съременни ракетни комплекси.

Веднага след началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи сили за бързо реагиране от 40 000 войници по Източния фланг, като отделно от това 100 самолета и 27 кораба патрулираха ежедневно.

Новите планове означават увеличаване на цялото това присъствие в пъти -


във всички области, като жива сила, самолети, кораби


Изобщо няма да говорим и как само за последните дни се оказа, че няколко държави в Източна Европа се опитват спешно да укрепват отбраната си с американски части. Като се започне с Полша, която прие хиляди войници от САЩ и дори направи постоянна американска база, характерна само за най-близките съюзници като Германия и Италия, като се мине през Чехия, която само за няколко месеца мина от това, че никога няма да приеме постоянни американски части, до това, че спешно го прави с гласуване в законодателните си органи, и се стигне до Румъния, която рязко се въоръжи с американски оръжия от най-съвременна степен - радари, ПВО, РЕБ, обучителни центрове ..

Всъщност страните от източния фланг на НАТО, сред които и България, призоваха за засилване на военното присъствие на САЩ в региона ще в началото на април т.г.  Това стана след срещата на срещата на външните министри на държавите от т. нар. Букурещка деветка (Б-9) в полския град Лодз. Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

НАТО ще разгърне мощна бригада от добре обучени части на няколко държави и по този начин ще увеличи 4 пъти сегашното си присъствие. Според одобрените сега регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, досегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада, разкри премиерът Николай Денков, който участва в срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс.

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - от около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия. За тази група САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в мисии в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното участие в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Всъщност тази бойна група беше заложена още в края на 2021 г. Тя беше част от прилаганите от НАТО мерки по усилена бдителност. Една от тях беше именно създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на дотогава вече съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

С решение от 27 януари 2022 г на българското правителство беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия. Първоначално се твърдеше, че това ше е български батальон, с българско ръководство.

С цел синхронизиране на общите усилия на Алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителен потенциал, всички бойни групи, разположени по източния фланг на Алианса - в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, са придадени под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR). Всяка от големите в НАТО е водеща в точно определена държава от Източния фланг. И това е твърдо заложено. Нещо, което се разбра, когато Румъния поиска разполагане на германски войски, но й бе обяснено, че нейна водеща страна е Франция и че тя ще увеличи присъствието в северната ни съседка.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.