Пропускане към основното съдържание

Кой е Красимир Каменов-Къро

Красимир Каменов, известен с прякора си Къро, и втората му съпругата Гергана са загинали при нападение в дома им в Южна Африка. Нападението се случва два месеца след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване.
Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминална полиция Любомир Иванов през 2022 г.

Кой е Къро

В по далечно минало Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията тихомълком отпаднаха. Счита се че Къро и Таки от доста време са разделили бизнеса си и са в обтегнати отношения. Фирмите, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София - включително този пред Централна гара, пише Капитал.бг.


За негова зона на контрол дълго време се приемаше и ГКПП Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички дейности на граничния пункт, което включваше т.нар. златен гьол, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете. Покрай скандалите по темата миналата година стана ясно, че контролът над тези дружества практически е бил иззет от някогашното доверено лице на Къро - Размиг Чакърян-Ами.

По неофициална информация в последните месеци тече и опит да бъде превзет и бизнесът с паркингите на Каменов, който е съсредоточен основно в дружеството "Ауто мобайл". Справка в Търговския регистър показва опити там като директор да бъде отстранен Филип Стоянов, който се превърна в свидетел срещу Къро. То е блокирано по искане на бившата му съпруга - Светлана Каменова, която притежава 5% от акциите.

Позабравеното име на Къро изплува през март 2023 г. По време на пресконференция, на която обеща "сериал", главният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Според обясненията на шефа на обвинението тогава двамата бегълци от правосъдието в държавата били част от престъпен заговор за дискредитиране на държавното обвинение и лично неговия шеф. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов разговаря с различни лица. Изброени бяха и няколко други имена. Пред сайта "Афера" Каменов отрече да се участва в заговор и да познава изброените бизнесмени.

През 2007 г. приватизира борсата за плодове и зеленчуци в "Слатина". Купувачът се представлява пред столичната агенция за приватизация от Светлана Каменова, която е бивша съпруга на Красимир Каменов-Къро. Първоначалната сделка е с консорциум, но после контролът е на Къро.

Историята на Къро: От ВИС до "Бригадата на чуковете"

 
Историята на Красимир Каменов- Къро минава през бурните години на 90-те. Тогава той и Христофорос Аманатидис са неразделна част от ударната бригада на ВИС-1 под крилото на Методи Методиев - Мето Илиянски. Тогава бригада на борците владее с рекет и заплахи търговския център "Илиенци", откъде идва и прякора на Методиев. След едно убийство в охранителната фирма, ВИС-1 е поставена под натиск и мимикрира в застрахователно дружество ВИС-2.

Групата на Мето Илиянски, към която принадлежат Таки и Къро превземат общинските паркинги. Тогава председател на Столичния общински съвет е Антоан Николов, бивш съдружник на Методи Методиев, а председател на транспортната комисия Георги Василев. Така под патримониума на групата попадат едни от най-апетитните общински паркинги, като подземния паркинг на НДК, Централна гара, бул. "Арсеналски" и други първо през съвместна фирма с апорти от общинската "Паркинги и гаражи" във фирма "Абоба 2000", а след вдигане на капитала на практика успява да "приватизира" паркингите, които сега са собственост на "Ауто мобайл", в която Красимир Каменов и до днес е съдружник.Този модел на завладяване на апетитни общински имоти се мултиплицира и върху къпалнята "Мария Луиза", "Лятното кино" в Борисовата градина и други.

През 2005 г. бившият шеф на транспортната комисия на София Георги Василев и съсобственик с висаджии е застрелян с да куршума пред дома си. Една от версиите е, че е заради напрежение със съдружниците си. Каменов тогава е разпитван от следствието.

В края на 90-те постепенно висаджии овладяват контрабандата през ГКПП "Капитан Андреево" и каналите за наркотици и се включват наркоразпространението в столицата. Публичната фигура тогава е Константин Димитров- Самоковеца, застрелян в Амстердам през 2003 г.

Групата на Мето Илиянски с Къро и Таки е тази, която налага доминация силово. Красимир Каменов и неговият приятел тогава Христофорос Аманатидис-Таки бяха споменати в доклада на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов през април 2003 г. пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Двамата бяха посочени като сподвижници на Мето Илиянски и свързани с наркотрафика.

Пак през 2003 г. Методи Методиев изчезва безследно, след като излиза от дома си без охрана и мобилен телефон. Версията из ъндърграунда е, че това е сторено по поръчка на Георги Илиев, който му е отмъстил за убийството на Румен Маринов-Нарциса. Това обаче не е потвърдено.
През 2005 г. на 5 август е застрелян и основателя на ВИС-2 и собственик на "ВАИ холдинг", икономическата структура на висаджии, - Георги Илиев. След неговата смърт започват крамоли в групировката за неговото наследство, като Таки и Къро се налагат над останалите. Двамата придобиват освен имотите на групировката, така и редица области, където имат влияние - например концесиите на плажовете по черноморското крайбрежие.

През 2008 г. Христофорос Аманатидис е обявен за издирване. Причината е разследване срещу т.нар. "Банда на чуковете", които пребиват конкуренти на наркопазара в София. По делото имаше няколко осъдителни присъди на дребни изпълнители, но Таки беше оневинен от прокуратурата и свален от издирване.

През 2007 г. Красимир Каменов придобива контролът на най-голямото тържище на зеленчуци в България - борса "Слатина", която в момента носи името "Слатина Къра".

През 2013 г. фирма, близка до Къро, получава от държавата концесия на ветеринарния контрол на ГКПП Капитан Андреево. Формалното лице е Размиг Чакърян - Ами, който към онзи момент се смята за близък до Каменов. След това овладяват и фитосанитарния контрол на граничния пункт, както и паркингите наблизо.

Не е ясно в кой момент е настъпил разрив между Аманатидис и Каменов, но Чакърян очевидно се е еманципирал и се смята по-скоро за доверен човек на Таки. По неофициална информация за да се осигури комфорт хапки от огромните постъпления от "граничния" започват да получават и други лица и фракции с корени в 90-те.

Името на Красимир Каменов- Къро излезе и в делото за жестокия побой над журналиста от "24 часа" Слави Ангелов през 2020 г. като поръчител на това престъпление.

Коментари

  1. Военен преврат , диктатура и масови разстрели на тази сган.....!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.