Пропускане към основното съдържание

ФАКТ! Путин обнови за 100 дни Мариопул до неузнаваемост (ВИДЕО)

До 23 месеца градът трябва да стане перлата на Азовско море

Путин обнови за 100 дни Мариопул до неузнаваемост, но е адски скъпо по магазините. Градът блести с нови сгради, паркове, а цените на храните са по-ниски от тези в България и с 30% по-високи от магазините в Ростов (ВИДЕОТО).

Извън обективите на бТВ, Нова Тв, БНТ 1 и руските медии НТВ и РТ, един изключително красив крайморски град на Азовско море - Мариопул най-после се отърсва от тътена на войната. Около градът има поставени ефективни системи за защита - C400 и три батальона с бронетанкови части на Рамазан Кадиров.

Пенсионерите получават средно на месец по 540 лева или 21 254 рубли, но за тях цените са високи, след като Русия преобрази града и го анексира от Украйна.
Пушена наденица от 600 грама е 4,50 лева, кило кайма 6 лева. Хората са по-спокойни, липсва тази тревожност от септември 2022 година. Около 30 процента от сградния фонд е обновен, има поставени нови мебели, външна и вътрешна изолация, хората получиха и безплатни мебели и ел.уреди, които са подсигурени от преходния общински съвет на града. 

В сравнение с България пенсиите и заплатите са почти същите, но месните и млечни продукти са поне 2 пъти по-евтини от тези у нас.
Заплатите в транспортния, строителния и металообработващия сектор са съответно 35 029 рубли месечно (водач на бус - 890 лева), майстор зидар получава 51 167 рубли или 1300 лева, шлосерите и металурзите в близките обновени цехове на Азовстал се разписват за 70 846 или 1800 лева.

Собственичка на магазин обяснява също така, че ако работи 14 дни, нейната заплата е 18 000 рубли или 454 лева, логично за месец тя получава 908 лева. Мъжка прическа е 250 рубли или 6,35 лева, допълва пред камерата жителката и търговка в магазина.
Градът и туристическата зона до морето са тотално обновени, има ново озеленяване, децата ходят гарантирано и безплатно на детска градина и училище, това става ясно от стотиците блогъри и репортери от регионалните медии в анексирания град.

Жителите на обновяващия се Мариопол: Украйна не е правила толкова много за нас от 30 години, получихме безплатни жилища
Почти всяка оцеляла сграда има вдлъбнатини от куршуми и шрапнели. Парчета от ракети на тревни площи. И въпреки че много неща все още напомнят за ожесточени битки, градът бавно се връща към мирен живот:
- Улиците са пренаселени, има опашки в магазините. А строителството е навсякъде.
- Семействата се нанасят в нови къщи, построени само за няколко месеца. Това е част от плана за възстановяване на местната община.

- Новите училища имат най-модерни екрани, училищен стол с прясна храна за всеки школник, всичко е газифицирано и напълно безплатно.
Шест месеца Виктория със съпруга и децата си живее в сградата на областната болница, единствената оцеляла в областта. Къщата им е разбита още в началото на боевете за града.
"През цялото време стояхме тук - с голямата ни дъщеря, която тогава беше бременна. Криехме се по верандите. Съпругът ми помагаше да носят ранените", разказва тя пред местния инфлуенсър и студент Катюша Игоровна.

Веднага след като Мариопол бе анексиран, властите обещаха компенсации за жилища. Процедурата за плащане е одобрена в края на юли. Виктория кандидатства през септември.
На седемнадесети януари получих ключовете от апартамента. Също тристаен, но с 23 кв.м повече: санитарен възел с всички необходими ВиК, ламинат, тапети, остъклени тераси, просторна кухня с гарнитура, противопожарна аларма във всяка стая. Още сто хиляди рубли бяха раздадени за всеки член на семейството.

Срещу новите сгради е скелетът на изгорелия търговски център Приморие . Тук украинските въоръжени сили скриха танк. Боят се води на няколкостотин метра от жилищни сгради. В момента тази зона изглежда като футуристичен пейзаж - високи и остъклени сгради, бизнес офиси и паркинги.

Сега почти на всяка улица правят нещо, пълно е с камиони със строителни материали. За шест месеца в Мариопол са построени 22 къщи. Един от най-големите проекти е жилищен комплекс от 50 високи сгради със 7690 апартамента, показват снимки на младите потребители в социалните мрежи, което е неоспорим факт.

Основният проблем са частните къщи. Необходимо е да се ремонтират повече от 38 хиляди. Многоетажните сгради са по-лесни. 975 семейства вече са се настанили в нови апартаменти. Работата напредва предсрочно. До края на 2024 година се очаква всичко в града ще блести, уверени са от общината там.

Основният проблем е логистиката, малко транспортни фирми имат лиценз да влизат в града и околните села, защото има стриктни проверки, за да не навлизат тук деверсанти. Затова и разходите за доставка са скъпи и това удря в цената за крайния потребител. Хлябът е скъп - 23 рубли или 59 стотинки, килограм прясна морска риба сафрид гони 200 рубли или 5,13 лева, която е с 30 процента повече от близкия руски град Ростов на река Дон.

Жилищният комплекс "Невски" беше първият, който беше предаден готов на общината през септември. Построен от военните, или българското СВ, познато у нас като Строителни войски.
За шест месеца в Мариопол възобновиха работа 16 училища, четири все още се ремонтират. Открити са десет детски градини, предстоят още девет.

В края на февруари планират да приключат ремонтите в градската поликлиника №3 и онкоцентъра. Властите обещават да подобрят цялата медицинска инфраструктура.
Индустрията бавно се възстановява. Сега територията на металургичния комбинат "Илич" се разчиства от мини. След това ще направят одит, за да установят кои производствени мощности са оцелели.
До 23 месеца градът трябва да стане перлата на Азовско море.

ПОДКРЕПЕТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА, КАТО ОТДЕЛИТЕ СИМВОЛИЧНА СУМА НА МЕСЕЦ. ТАКА ЩЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, ВИДЕА И ИНТЕРВЮТА ЗА ВАС. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА! 

Become a Patron!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

https://t.me/+6iCMU2KncoJmOGFk 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.