Пропускане към основното съдържание

Стоматологът д-р Велева: Винаги ще има шопска салата от 20 лева и пломби от 180 лева

Една от най-скъпите здравни услуги у нас, е  зъболечението. В последните години да посетиш стоматологичен кабинет си стана буквално лукс.
И въпреки, че НЗОК покрива лечението на два зъба и едно изваждане за година за здравноосигурените, отиването  при личния зъболекар си е изпитание за по-голяма част от хората. Ако пък не сте осигурени, това си е истински кошмар, да не кажем, че за един голям процент от неосигурените лица си е буквално  невъзможно.

Защо се получава това и какви са причините да бъдат толкова скъпи стоматологичните услуги, от BurgasNews отправяме запитване към д-р Гергана Велева – дентален специалист и собственик на частен стоматологичен кабинет.

Д-р Гергана Велева завършва Дентална Медицина в Медицински Университет – София. Професионалните и интереси са съсредоточени в кариесология, детска стоматология, пародонтология и естетични процедури с филъри.

Д-р Велева посещава множество следдипломни курсове, има опит в хирургията и развива своя частна практика основавайки „Dental care and Aesthetics by Dr. Gergana Veleva“ в гр. София, кв. Лозенец, където работи със своите пациенти.

Д-р Велева, защо са толкова скъпи стоматологичните услуги? Примерно, за здравно осигурено лице, отиващо на зъболекар, се полагат две правения на зъб и едно вадене годишно. В един момент се оказва, че пациентът трябва да заплати допълнително 50 – 100, че и повече лева за обработването на един кариес, да речем. Нали здравната каса покрива всички разходи по лечението или не е така?  

Здравната каса покрива разходите за определени манипулации и то в ограничен брой – профилактичен преглед, лечение на 2 кариеса и екстракция – вадене на зъб. Всичко това за една календарна година. Всеки стоматолог има избор дали да сключи договор със здравната каса, или не. Ако бъде сключен такъв договор, зъболекарят за изброените манипулации получава определена фиксирана сума от НЗОК. Пример е лечението на неусложнени кариеси – разбирайте направа на пломба. За нея здравната каса дава 40 лева, а останалата част си я заплаща пациента. Тоест, примерно  цена за пломба 100 лева – 40 лева фиксирана цена плаща здравната каса, 60 лева пациентът. Изплащаните суми от здравната каса от години търпят малко промени или ако има такива, то те са пренебрежително малки. Вие виждате, че инфлацията всяка година е факт и стоматологичните услуги поскъпват спрямо нея, както всички други услуги и продукти.

Да кажем една пломба е сто лева. Защо има случаи, когато пациент със здравни осигуровки отива да му правят кариес, за поставяне на лекарство, което умъртвява нерва му вземат допълнително 50 лева. Отива втори път да махнат лекарството и да му поставят пломба и заплаща допълнително сума да кажем 90 лева, че може и повече. Нали доплащаше само 60 лева.

Стоматологията е на свободния пазар и всеки зъболекар може сам да определя своя ценоразпис. Тоест, в една клиника да струва пломбата 50 лева, в друга 150 лева, в трета 200 лева. Също, както в една хранителна верига олиото може да струва 5 лева в друга 7 лева.

Нашата система на здравеопазване си има своите плюсове и минуси, но мога да Ви гарантирам, че няма страна в света, в която денталното лечение да е напълно безплатно.  Още повече, имайки предвид колко са ниски здравните осигуровки.

Здравните осигуровки са съобразени с доходите. Въпреки това и те се повишават. Хората масово са  обеднели, а все пак и медицината не е търговия.

Лекарите, независимо от тяхната специалност, имат морален дълг да лекуват пациенти, но както и другите хора и професии са хора, които имат семейства и разходи. Тоест, няма как да лекуваме безплатно, за да изпълняваме своя дълг към обществото. Проблемът, който визирате, има връзка по-скоро с политическата и икономическата ситуация в държавата, отколкото със зъболекарите, като гилдия.

От моята практика мога да споделя, че договорът с НЗОК за мен е неоправдан, точно поради описаното положение.

Изискванията да бъде сключен такъв са безброй, а документацията изисква много време, което изяжда времето за практическо лечение, за да се спестят 20 лева на пациента, например.

Лично аз предпочитам да правя редовно отстъпки на пациентите, като то, в крайна сметка, излиза като финална цена за тях, както ако беше по здравна каса, но за мен и моята практика спестява време, разходи и главоболия, които са неизменна част от работата с държавни институции.

Значи искате да кажете, че здравната каса е фиксирала цена 40 лева, която отпуска за една пломба, а сумата, която стоматолог поставя за лечението си – няма линии?

Да, искам да кажа, че сумата, която здравната каса изплаща за дадена манипулация е фиксирана, а сумата, която даден зъболекар е поставил на лечение, може да варира. Ако един зъболекар прави пломба за 40 лева, ако пациентът донесе здравната си книжка, няма да доплаща нищо.

Е, нищо!? До сега говорихме за цени от 60 и повече лева, сега – нищо?

Въпросът е друг. Въпросът е има ли зъболекар, особено в София, който да предлага лечение на такива цени. Разбира се това е риторичен въпрос. Стойността на нашите услуги не се определя само от цената на нашите материали. Въпреки, че и те са скъпи.

В тази цена се включва наем, ток, кредит за помещение, битови сметки, счетоводство, реклама, данъци, осигуровки, заплати за персонал, извозване и отчетност на производствения боклук, и какво ли още не.

Тези неща остават невидими за пациентите. За жалост повечето пациенти смятат, че зъболекарите прибират парите с лявата си ръка в десния джоб. Истината обаче е друга и това мога да Ви го гарантирам от първо лице. Моята практика е относително млада, тепърва стартира и трудностите са на всяка крачка. Надявам се, че отговорът ми е бил изчерпателен и правилно разбран?

Не, не е разбран и винаги ще има въпросителни от страна на журналистите. Извинявайте, но държавата е в пълното си основание да се намеси и да сложи червени линии за цените, определяни от стоматолозите. Казвате, един стоматолог можел да си сложи горница 50 лева, можел и 200 лева? Имали сте разходи за реклама, ток, вода, персонал и прочее. Извинявайте, но почти всеки бизнес има тези разходи, а Вашите са достатъчно скъпи.

Няма как държавата да се намеси и да сложи каквато и да е горна цена на дадена услуга. Живеем в демократично общество и свободен пазар. Търсенето определя предлагането. Цената на стоматологичните услуги е такава не само заради разходите. Мисля, че е ясно – професията е добре заплатена като цяло, ако си реализирал се стоматолог. Това не значи, че стоматологията носи бързи пари, иначе всеки щеше да стане зъболекар. Не живеем в социализма и заплащането не е едно и също за всички, за добро или лошо.

Съгласен съм, но до някъде – такива драстични разлики в цени и надценки. По Вашите думи разбрахме, че ако сте утвърден зъболекар, може да сложите цена и от 1000 лева за пломба. Все едно една новооткрита бензиностанция да продава бензин на 3 и 90 лева, а една утвърдена да го продават на 50 лева. И да казват „При нас е по-качествен, защото сме професионалисти в областта на търговията с горива“.

Примерът Ви за горивата не е точен. Въпросът за горивата и техните цени, както на цигари и алкохол, стои по различен начин. Колкото и да не Ви се иска, ще има заведения с шопска салата за 20 лева и зъболекари с цена за пломба от 180 – 200 лева. Цените на нашите услуги са определени от Министерството на здравеопазването и българският лекарски съюз, но техният характер е препоръчителен, а не задължителен. В противен случай би било в разрез със законодателството.

Да сравняваме шопската салата с услугите на стоматолог не е много добре. А и такива заведения с такива цени са чест обект на обсъждания в медиите, както не просперират дълго, за разлика от стоматолозите. Шопска салата можеш да не си поръчаш за двайсет лева, но ако се наложи да правиш зъб за двеста и нямаш възможност, се умира.

Тук диалогът с моята събеседничка прекъсна, но проблемът си остава висящ в пространството, както и многото въпроси свързани с него.

Къде е държавата, като регулатор?

Уважаваме гилдията на стоматолозите и тяхната професия, но Министерството на здравеопазването и Стоматологичния съюз в страната не си ли противоречат със закона в България, който на едни налага регулаторни цени и тавани, а на  други – не!? Особено в сфери, които засягат здравето на хората.

Интервю на Янчо Николов, wwww.burgasnews.com

Коментари

  1. Когато Държавата въведе регулирани цени на денталните материали и медикаменти, тогава може да се помисли и за минималенчод и връх на цените зъболекарски. Някой вярва ли, че е възможно да, се пребори Фарма-мафията?

    ОтговорИзтриване
  2. Дори и да се въведе таван на цените, няма да има кой да следи За спазването му, както се случва и със всичко останало. Остава само хората да не се лъжат винаги по голямото и лъскавото и после да остават разочаровани от цената.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.