Пропускане към основното съдържание

РАЗКРИТИЕ: Голямата новина на Кирил Петков от САЩ за евтин газ е лъжа

"Гледам, че тази "новина" е много вървежна във Фейса, така че се чувствам длъжен да внеса малко яснота... Т. нар. "цени на Газпром" се определят по формула, която е залегнала в договора ни с тях. Доколкото знам там 70% тежест има цената на хъба в Холандия, а 30% в свързана с текущата цена на нефта (поправете ме, ако греша!)", това заяви енергийният експерт Боян Рашев.

"Благодарение на последните 30% през последната година България получава от Газпром природен газ на по-ниски цени в сравнение с много страни в Европа, които изцяло зависят от пазара на холандския хъб. Последният пък е най-силно зависим от добива на страните наоколо и глобалните цени на втечнения природен газ.

Ако някой си мисли, че частна американска компания ще изнася втечнен природен газ за България, Гърция, Турция или която и да е страна в Европа на цена, която е по-ниска от котировките на хъба в Холандия, то този човек има нужда от спешна лекарска помощ...

Ако някой си мисли, че технически е възможно природен газ да се добива, пренася, втечнява, транспортира по море, газифицира и вкарва в мрежата на страна без собствена инсталация за регазификация на по-ниска себестойност (и съответно цена) отколкото газ, който идва по тръба от доста по-малко разстояние, то този човек има нужда от спешна лекарска помощ...

Колкото и да не ни харесват, това са пазарните реалности. Определят се от физиката и икономиката.

Политиката е напълно различна тема. И аз не искам да зависим от Русия, но не виждам защо трябва да се ръсят откровени лъжи, за да оправдаем политическото решение да НЕ внасяме от Газпром. Фактът, че Русия води война в съседна страна за мен е достатъчен", допълни експертът по управление на околната среда.

Думите на Рашев идват, след като по-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Кирил Петков е договорил с Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на "Газпром", като се очаква оставките да започнат от юни.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата