Пропускане към основното съдържание

Човечеството е заличило 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения

Когато става въпрос за живота на планетата Земя, хората са много „мънички“. Теглото на всички 7,6 милиарда човека представлява едва 0,01% от цялата биомаса на Земята, според доклад, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За сравнение бактериите съставляват цели 13% от цялата биомаса, растенията съставляват 83%, а всички останали форми на живот съставляват 5% от общото тегло, сочи доклада. Въпреки че, сме толкова малка част от планетата, хората непрекъснато унищожават всичко останало през последните хилядолетия, съобщава The Guardian.

Всъщност хората са причинили унищожаването на 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения, установяват авторите на доклада. И не само, че хората „изтриват“ дивата природа, а също така определят кои животни и растения да остават.

От птиците 70% са домашните птици и тези отглеждани в стопанство. От бозайниците, останали в света, 60% са добитък, 36% са прасета, а само 4% са дивите животни.

Междувременно морските бозайници са се понижили с 80% през последния век, констатира докладът.

„Нашето непропорционално място на Земята, определено е поразително“, заяви Рони Мило, професор от Научния институт в Weizmann в Израел, който представи доклада, пред Guardian. „Когато редя пъзел с дъщерите си, обикновено до жирафа и до носорог има слон. Но ако трябваше да им дам по-реалистична представа за света, то щеше бъде – крава до крава до крава и след това пиле“.

Този потресаващ дисбаланс между домашните и дивите животни е процес от индустриалното земеделие, добива на ресурси и растежа на човешката цивилизации, всички от които унищожават екосистемите, според доклада.

Други изследвания също документират намаляването на животните и растенията. Например, в проучване отпреди две години учените твърдят, че Земята преживява шестата си вълна на изчезване, като милиарди местни животински популации са застрашени по целия свят.

Този спад в никакъв случай не се забавя. Едно проучване установи, че ако температурите в края на века са с 3,2 градуса по Целзий по-високи от прединдустриалните нива, видовете в животинското царство може да загубят до половината от географските си територии.

Изследването оглавявано от Мило, обаче е първото таксономично разбивка на масата на всички организми на Земята, според авторите, които отбелязват, че за усъвършенстване на данните трябва да бъдат разработени допълнителни изследвания и напредък в технологиите.
 
spiritell.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.