Пропускане към основното съдържание

Ново скандално интервю на Петър Илиев

Преподавателят от юридическия факултет на Софийския университет Петър Илиев отказа да отговори откъде се е появила съкратената му книга.

Той не дава подробности за обвиненията срещу него в плагиатство, въпреки че на няколко пъти беше попитан за скандала по време на интервю за БНТ, което беше излъчено на запис. Отклоняваше въпросите за съкратената версия на книгата си, заради която е разследван за плагиатство, пише "Дневник".

Илиев оправда отказа да отговаря по темата с плагиатството. Той заяви, че има процедура, която тече в момента. Юристът призова първо да се изчакат резултатите от нея, за да може да коментира. По думите му подобни казуси протичат при пълна конфиденциалност и затова не иска да даде каквито и да е подробности.


В началото на септември юридическата фейсбук общност “Правна лудост” разкри, че монографията, която е обект на проверка за плагиатство в Етичната комисия на СУ, вече има втора версия от 618 страници – с 80 страници по-тънка от първоначалната, издадената през 2015 г. от “Нова звезда” е с обем от 698 страници.

 
Всичко е приключило през 2015 г.


“Нека да приключи процедурата, тогава ще знаете всичко. Не искам да говоря, за да не давам предпоставки за влияние. Всичко е приключило 2015 г. Книгата е издадена през 2015 г. Размерът е такъв, какъвто е през 2015 г. Книгата има толкова страници, колкото са издадени през 2015 г.”, обясни Илиев.

На въпрос от къде тогава се е появила новата книга той замълча. На уточняващ въпрос дали това е провокация той заяви, че в живота му е имало “провокация след провокация от доста източници, които може би имат една и съща линия на поведение”. От коментара на водещата след отговорите му се разбра, че според нея съкратената книга може да не е свързана с Илиев. Той обаче не отговори и на това заключение.

Обвинения към политически кръгове

 
Илиев обвърза проверката за плагиатство с атака от политически кръгове. Всъщност обаче при подобни съмнения е нормално да се задвижи процедура по проверка на случая.

“Имам усещане, че повечето от членове на тази комисия ще се облегнат на мнението на единствения юрист”. Това заяви Илиев, като подчерта, че сред тях има и членове на партия. Той обаче отказа да назове нито имена, нито коя е политическата сила.

Според него проверката за плагиатство не трябва да се прави от Етична комисия. Подобни въпроси се решават от Факултетен съвет. По думите му, докато в съвета има 35 членове, при това всички юристи, то в комисията имало 9 души, от които пък само един бил юрист.

Според правилника на Софийския университет при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет избира комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет. Накрая решението се обявява публично от ректора на висшето учебно заведение.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.