Пропускане към основното съдържание

Португалия пречупи Унгария в края, великият Роналдо продължава да подобрява рекорди


Португалия спечели първия мач от група F на Европейското първенство. „Мореплавателите“ победиха с класическото 3:0 Унгария в доста оспорван мач.

Двубоят се изигра пред пълните трибуни на „Пушкаш Арена“ в унгарската столица Будапеща. Окрилен от публиката, Унгария се оказа изключително костелив орех, но свали гарда, след като Рафаел Герейро отбеляза в 84-тата минута. Настоящият еврошампион се възползва от това и набързо реализира още две попълнение, чийто автор бе капитанът Кристиано Роналдо. Така нападателят на Юве се превърна еднолично в голмайстор №1 в историята на европейските първенства с 11 попадения.

Суперзвездата на Португалия попадна сред избраниците на Фернандо Сантош и подобри още два рекорда. Той се превърна във футболиста с най-много мачове в големи турнири (Европейски и Световни първенства) - 39 срещи за Португалия. Досега рекордът се държеше от Бастиан Швайнщайгер, който има 38 двубоя с екипа на Германия. Роналдо се превърна и в първия играч, който взима участие във финалната фаза на пет Европейски първенства.

В 5-ата минута европейският първенец получи страхотна възможност да поведе. Кристиано Роналдо изведе Диого Жота зад противниковата защита. Нападателят на Ливърпул получи пространство за изстрел и дръпна спусъка от границата на наказателното поле, но Петер Гулачи успя да реагира и изби в ъглов удар.

В следващите минути Португалия беше по-активният отбор, който владееше повече топката, но атаките му бяха спирани в последната третина от игрището. В 18-ата минута Роналдо получи на чиста позиция, но не успя да преодолее Гулачи. Дори да беше вкарал, попадението нямаше да бъде зачетено заради засада.

Половин час след началото Бернардо Силва центрира отдясно. Кристиано Роналдо се извиси над унгарската защита и стреля с глава, но неточно.

Първият удар в очертанията на португалската врата дойде в 37-ата минута. Топката бе центрирана в наказателното поле от пряк свободен удар. Капитанът Адам Шалай отклони с глава, но Руис Патрисио улови без затруднения.

Пет минути преди почивката „мореплавателите“ организираха стойностна атака по десния фланг. Нелсон Семедо намери Диого Жота. Нападателят бе с гръб към вратата, но успя да се обърне и стреля. Топката мина между кракакта на Вили Орбан, но Гулачи успя с крак да избие.

В 43-тата минута Кристиано Роналдо направи изключителен пропуск, нещо нехарактерно за него. Той бе забравен от защитата на Унгария при центриране отляво на Рафаел Герейро, но прати топката над вратата от непосредствена близост.

Малко след старта на втората част Пепе стреля с глава след центриране от корнер. Липсваше обаче сила и Гулачи успя да плонжира, за да предотврати гол в мрежата си.

В 56-ата минута пред унгарците се откри една от малкото възможности да обстрелват вратата на Руи Патрисио след добре развита контраатака. Роланд Шалай стреля от границата на наказателното поле, но стражът на Португалия успя да улови.

Десетина минути по-късно Бруно Фернандеш получи пространство в центъра на терена. Полузащитникът на Манчестър Юнайтед напредна с топка в крака и шутира отдалеч, но топката бе избита от Гулачи. С напредването на времето домакините всячески се опитваха да накъсват играта, като нападаха главно чрез бързи контраатаки.

Четвърт час пред края Адам Шалай стреля от много сериозно разстояние и съвсем очаквано не намери целта. Секунди по-късно Рафаел Герейро игра с ръка в наказателното си поле. Въпреки че португалция поискаха дузпа, Джунейт Чакър даде знаци играта да продължи, а до намеса на ВАР не се стигна.

В 80-ата минута влезлият преди секунди в игра Шаболч Шон бе изведен зад защитата на „мореплавателите“. Той нахлу в наказателното поле и преодоля Руи Патрисио с плътен удар в близкия ъгъл. В момента, в който топката се оплете в мрежата, страничният съдия вдигна високо своя флаг, за да сигнализира за засада и така голът не бе зачетен. Правотата на решението бе потвърдено и от системата ВАР.

В 84-тата Португалия вкара гол, с който извади съперника си от мача. Рафа Силва подаде към Рафаел Герейро, който бе оставен сам в наказателното поле. Левият бранител отправи удар, а след рикошет в крака на Вили Орбан топката влетя в мрежата за 1:0.

Унгарците бяха стъписани от случилото се и само три минути по-късно „мореплавателите“ сложиха точка на спора с втори гол. Рафа Силва се отскубна от защитата на Унгария и се озова очи в очи с Гулачи. Той бе задържан от Вили Орбан, а Джунейт Чакър без колебания посочи бялата точка. Зад топката застана Кристиано Роналдо, който не сбърка.

Във 2-рата минута на добавеното време капитанът на Португалия вкара и втори гол за крайното 3:0. Той комбинира на двойно подаване с Рафа Силва и от чиста позиция с лекота преодоля Гулачи. Секунди след това прозвуча и последният съдийски сигнал.

След успеха Португалия оглави временно група F час преди най-чаканият сблъсък от началото на Евро 2020 – Германия срещу Франция.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.