Пропускане към основното съдържание

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020

По-малко от месец преди началото на европейското първенство, ето ги и основните факти, свързани с най-големия футболен форум на Стария континент през годината.

КОГА?

16-ият европейски шампионат се открива на 11 юни и ще продължи до 11 юли. Първенството ще се проведе в 11 града в 10 държави (б. а. – Лондон и Глазгоу са част от Великобритания).

Надпреварата трябваше да се проведе между 12 юни и 12 юли миналата година, но беше отложена заради кризата с COVID-19. Въпреки че ще се състои през 2021 година, УЕФА обяви, че турнирът ще запази наименованието си Евро 2020.

Първенството трябваше да се проведе в 13 града, но впоследствие Брюксел и Дъблин отпаднаха. Освен това Испания замени своя домакинстващ град – мачовете, които трябваше да се играят в Билбао, ще се състоят в Севиля.

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 

Шампионатът ще се открие на 11 юни със срещата Италия – Турция на “Стадио Олимпико” в Рим. Полуфиналите и финалът ще се проведат на стадион “Уембли” в Лондон.

ГРУПОВА ФАЗА

24-те отбора, достигнали до финалите на европейското първенство са разделени в 6 групи, съставени от по 4 отбора.

Група А: Турция, Италия, Уелс, Швейцария (мачовете ще се играят в Рим и Баку)

Група В: Дания, Финландия, Белгия, Русия (Санкт Петербург, Копенхаген)

Група С: Нидерландия, Украйна, Австрия, Северна Македония (Амстердам, Букурещ)

Група D: Англия, Хърватия, Шотландия, Чехия (Лондон, Глазгоу)

Група Е: Испания, Швеция, Полша, Словакия (Санкт Петербург, Севиля)

Група F: Унгария, Португалия, Франция, Германия (Мюнхен, Будапеща)

За фазата на елиминациите (1/8-финали) се класират отборите, заелите първите две места в групата, както и четирите тима с най-добри показатели сред финиширалите на трета позиция.

СТАДИОНИ

Амстердам – “Йохан Кройф Арена” (капацитет за 54 990 зрители) – по време на Евро 2020 се очаква допускането на поне 25% от капацитета (около 12 000)

Баку – “Олимпийски стадион” (68 700 зрители) – очаква се 50% (34 350 зрители) – няма да бъдат допускани чужди зрители, освен граждани на страните, вземащи участие в мачовете

Букурещ – “Арена Национала” (55 600 зрители) – поне 25% (13 000 зрители), очаква се увеличение в процентите

Будапеща – “Арена Пушкаш” (67 215 зрители) – пълен капацитет, зрителите ще бъдат допускани ако са изпълнили изискванията на здравните власти

Копенхаген – “Паркен” (38 065 зрители) – между 25 и 33% (поне 11 236 зрители), очаква се увеличение в процентите

Глазгоу – “Хемпдън Парк (51 866 зрители) – 25% (около 12 000 зрители)

Лондон – “Уембли” (90 000 зрители) – поне 25% (около 22 500 зрители за груповата фаза и 1/8-финалите, очаква се увеличение за 1/2-финалите и финала)

Мюнхен – “Алианц Арена” (70 000 зрители) – поне 20% (14 500 зрители)

Рим – “Стадио Олимпико” (70 634 зрители) – поне 25% (17 659 зрители, очаква се увеличение)

Санкт Петербург – “Крестовски” (68 134 зрители) – поне 50% (34 067 зрители, очаква се увеличение)

Севиля – “Ла Картуха” (60 000 зрители) – 30% (около 18 000 зрители)

СЪСТАВИ

Заради кризата с COVID-19, УЕФА взе решение съставите на участниците в Евро 2020 да са от 26, а не както досега – от 23 играчи. В тимовия лист за всеки мач обаче ще бъдат записвани по 23 футболисти.

Всеки състав трябва да включва трима вратари. Всички отбори трябва да обявяват окончателните си формации до 1 юни.

СЪДИИ

През април УЕФА утвърди 19 съдийски бригади, които ще ръководят мачовете на европейското първенство. Сред тях е аржентинският екип, предвождан от Фернандо Рапалини.

За първи път в историята на европейските първенства съдии от Южна Америка ще ръководят срещи от шампионата. Освен това за първи път ще бъде използвана и системата VAR.

Българският рефер Георги Кабаков също ще участва на Евро 2020, но той попадна в групата на четвъртите съдии. Мартин Маргаритов пък бе селектитан сред резервните асистенти.

За първи път в историята на европейските първенства сред арбитрите ще има жена. Това е французойката Стефани Фрапар, която е редом до Кабаков в групата на четвъртите съдии.

Ето и всички главни арбитри:

Феликс Брих (Германия); Джунейт Чакър (Турция); Карлос дел Серо Гранде (Испания); Андреас Екберг (Швеция); Орел Гринфелд (Израел); Овидиу Хатеган (Румъния); Сергей Карасев (Русия); Ищван Ковач (Румъния); Бьорн Куйперс (Нидерландия); Дани Маккели (Нидерландия); Антонио Матеу Лаос (Испания); Майкъл Оливър (Англия); Даниеле Орсато (Италия); Фернандо Рапалини (Аржентина); Даниел Зиберт (Германия); Артур Соареш Диаш (Португалия); Антъни Тейлър (Англия); Клеман Тюрпен (Франция); Славко Винчич (Словения)

НАГРАДЕН ФОНД

Всеки от 24-те тима, които ще участват във финалите на европейското първенство, вече спечели 9.25 милиона евро.

Достигането до 1/8-финалите ще бъде осребрено с допълнителни 2 милиона евро. Бонуси има и за всяка точка в груповата фаза – 750 000 евро е премията за равенство, а всяка победа носи по 1,5 милион евро.

Осемте четвъртфиналисти ще получат по още 3.25 милиона евро, а четирите полуфиналисти – нови 5 милиона.

Загубилият финала ще се сдобие с допълнителен бонус от 7 милиона евро, а шампионът ще грабне 10 милиона.

ТОПКА

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 6Топката, с която ще се играят мачовете на Евро 2020, е произведена от “Адидас” – Uniforia, като името е съвкупност от английските unity (единство) и euphoria (еуфория).

ТАЛИСМАН

Талисманът на Евро 2020 носи името Skliizy (Скилзи) – от англ. skills – умения.

“Искахме да се отдалечим от традиционните талисмани, които видяхме на предишните европейски първенства, за да създадем символ, който е способен да взаимодейства с футболните фенове на континента”, каза Гай-Лорен Епщайн, маркетингов директор за събитията на УЕФА.

Появата на Скилзи обаче предизвика разнопосочни мнения сред футболните фенове, като мнозина от тях изразиха доста негативни мнения.

ОФИЦИАЛНА ПЕСЕН

Нидерландският DJ МАртин Гарикс е автор на официалната песен на първенство, чиято официална презентация ще се състои на 14 май. Творбата се нарича We Are The People и ще бъде изпълнена на официалното откриване на “Стадио Олимпико” в Рим преди срещата Италия – Турция.

СПОНСОРИ

Глобалните спонсори на Евро 2020 са: Alipay, Booking Holdings, Coca-Cola, FedEx, Heineken, Hisense, Qatar Airways, SOCAR, Takeway.com, Tik Tok, Vivo Mobile, Volkswagen

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.