Пропускане към основното съдържание

ПРЕНАПИСВАНЕ НА ИСТОРИЯТА: Измамата на Айнщайн, теорията на относителността е открадната

Дойде време да разкрием една от най-големите научни измами в света. Макар и след доста години е време да разберем истината за Теорията на относителността. 

Общата теория на относителността има важни последствия за астрофизиката. Тя подсказва, че в края на развитието си масивните звезди могат да се превърнат в черни дупки, области от пространството, в които пространство-времето е толкова изкривено, че нищо не може да ги напусне. Изкривяването на светлината от гравитацията може да създаде гравитационни лещи, при които се наблюдава повече от един образ на един и същ астрономически обект. Теорията предсказва и наличието на гравитационни вълни, които впоследствие са измерени непряко. Общата теория на относителността е основата на съвременните космологични модели на постоянно разширяващата се Вселена.

Общата теория на относителността е геометрична теория за гравитацията, публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Тя е общоприетият в съвременната физика възглед за характера на гравитацията. Теорията обединява специалната теория на относителността с нютоновия закон за всеобщото привличане и описва гравитацията като геометрично свойство на пространство-времето. В частност, изкривяването на пространство-времето е пряко свързано с тензора енергия-импулс, който зависи от количествата материя и енергия. Тази зависимост е изразена чрез уравненията на Айнщайн, система от частни диференциални уравнения.

Всичко написано до тук, може да бъде намерено в официалните научни трудове. Истината обаче е доста по-различна, от тази, която ни се представя. Айнщайн няма решаваща роля при създаването на теорията на относителността. Нейн автор е сръбкинята Милева Марич. Тя е съпруга на Алберт Айнщайн. Милева Марич е една от най-добрите жени физици, които историята помни, но тя устава завинаги в сянката на своя съпруг. Това става благодарение на измамата с теорията на относителността. 

Тъй като забременява, на два пъти се отказва от обучението си по физика, което така и не завършва. След като се завръща временно в университета пък, става обект на сексистки нападки. Никой не може да приеме една жена, при това с деца, на сериозно. Милева Марич обаче е авторът на една от най-известните теории и до днес, но авторството се записва на името на Айнщайн, именно заради по-голямата тежест на мъжете в науката по това време.

Милева е родена на 19 декември 1875 г. в Тител, град във Войводина (днешна Сърбия), който е бил част от Австро-Унгарската империя. Тя е първата дъщеря от брака на Милош Марич и Мария Рузич.

Айнщайн и Милева живеят заедно и имат дете преди да се оженят. Двамата са били женени 16 години, което съвпадна с най-продуктивните години на Алберт Айнщайн, а през този период има и писма, които показват, че Милева е работила активно по редица физични проблеми. 

Както отбелязва биографът на Айнщайн Уолтър Айзъксън, след като двойката се разделя, Айнщайн изобщо не бърза да финализира по законов път отношенията им с развод, нито бърза да се ожени по-късно за любовницата си Елза. Именно и разводът е една от основните причини, Милева да не се радва на голяма популярност през следващите години.

През 1916 г., посещавайки децата си, Айнщайн подава молба за развод с Милева, която претърпява нервен срив. През февруари същата година раздялата е официално обявена. Част от споразумението е било, че ако Айнщайн получи Нобелова награда, Марич ще получи паричната награда, което е едно от най-явните доказателства, че Милева Марич е работила доста сериозно по теория на относителността, но в последствие цялата слава остава за нейния мъж.

Теорията на относителността е изложена от Алберт Айнщайн през 1905 г. През 1969 г. е публикувана биография на Марич, в която се твърди, че тя е изиграл много важна роля за успеха на Айнщайн. Някои експерти също са изучавали писмата, които Марич и Айнщайн са си изпращали и твърдят, че те показват, че идеите на Милева са в основата на науката, разработена от Айнщайн.

Най-противоречивият дебат възниква, насърчаван от Абрахам Йофе. Съветският физик твърди, че е видял оригиналните документи (общо три), които Айнщайн изнася по Теорията на относителността. Според Йофе тези документи са подписани като Айнщайн-Марити, като Мерити е вариант на Марич на унгарски. Но на последния пост се появява само Айнщайн.

Освен това в писмата Айнщайн пише на Милева за „нашата работа по относително движение“.

Милева винаги е мълчала, но през 1929 г. една от нейните приятелки Милана Бота пише на вестник, за да ги помоли да говорят с Марич, за да разберат за истината по създаването на Теорията на относителността, защото Марич е нейн създател.

Твърди се също, че Милева е разказвала на майка си, кумовете и сестра си за приноса, който е направила за работата на Айнщайн. Синът му Ханс Алберт заяви, че си спомня как е виждал родителите си да работят заедно.

На 72-годишна възраст през май 1948 г. Милева получава инсулт, който парализира лявата част на тялото ѝ. Тя почива три месеца по-късно, през август, сама в болница.

ОЩЕ ПО ТЕМАТААйнщайн е откраднал Теория на относителността от съпругата си

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.