Пропускане към основното съдържание

Гибелта на един клуб: Преди 21 години спечели Ла Лига, днес едва оцелява в трета дивизия

Припомнете си сезон 1999/00, който завинаги ще бъде запаметен в историята на Депортиво Ла Коруня. Тогава клубът записа може би най-славната си глава в историята, като за пръв път вдигна трофея от Ла Лига.

По това време Депортиво беше по известен с прякора си „Супер Депор“. След като спечели испанският шампионат, в продължение на пет последователни сезона се състезаваше на най-престижната европейска клубна сцена. В периода 2000-2004 без изключения беше в борбата за титлата в Испания, финиширайки накрая в топ 3.

Начело на Супер Депор бе Хавиер Ирурета, който разполагаше с футболисти с качества и талант. За отбора играеха футболисти като Диего Тристан, Алберт Луке, Рой Макай, Джалминя, Хорхе Андраде, Хуан Карлос Валерон и още много, много други.

Депортиво бе сред най-успешните тимове не само в Испания, но и в европейските клубни турнири. През 2004 тимът достигна полуфиналите в Шампионска лига след един от най-знаменитите обрати през XXI век.

Вечерта, в която Депортиво навакса изоставане от три гола след първия мач и отстрани Милан с 5:4 общ резултат, ще остане завинаги в съзнанието на футболните фенове. След 4:1 в първия мач в полза на „росонерите“, испанският тим продължи напред в надпреварата след фамозен обрат и победа с 4:0 в реванша.

Така Супер Депор се присъедини към елитната компания в топ 4 – Монако, Челси и Порто, като отстъпи на португалския шампион, воден от Жозе Моуриньо. Впоследствие Порто вдигна трофея след победа с 3:0 на финала срещу Монако.

Последвалите събития са истински кошмар за Депортиво, пише DailyMail. Славните дни отдавна отминаха и днес спомените за тях избледняват все повече и повече.

Връщаме се към настоящето, когато Депортиво е в третия ешелон на испанския футбол, борейки се да не изпадне още по-надолу във футболната йерархия.

През изминалия сезон тимът изпадна в Сегунда Дивисион B за пръв път от 1983 година, а през този сезон преживя голова суша, продължила 628 игрови минути. Има реална опасност Депортиво Ла Коруня да се озова в пета дивизия през следващия сезон, ако бъдат извършени планираните в Испания промени в долните футболни лиги.

Тимът обаче успя да спечели последните си три мача и завърши на четвъртото място от десет отбора. Това класиране гарантира на Депортиво, че няма да се озове в пета дивизия. „Синьо-белите“ останаха на една точка от плейофите, като последното място в тях зае вторият отбор на Селта Виго.

Сега предстоящ много важни мачове за Депортиво. Отборът ще играе минитурнир, в който участие ще вземат общо 4 отбора. Ако успее да завърши в топ 2, тогава след планираните промени, Ла Коруня ще играе в трета дивизия през следващия сезон.

„Реалността е, че трябва да покачим нивото си веднага. Може да сме разочаровани, но няма време да се вайкаме“, наскоро заяви треньорът на Депортиво Рубен де ла Барера. Тъжната гибел на Депортиво Ла Коруня трябва да бъде пример за всеки един клуб, че няколко години на лошо управление могат да доведат до сериозно пропадане във футболната йерархия.

След най-силните си години в история, за Депортиво последваха няколко сезона, в които завършваше в средата на таблицата. Бързо бяха натрупани дългове в размер на 85 милиона паунда, а през 2011 най-лошото се случи и по спортен път „синьо-белите“ отпаднаха във втора дивизия. Три години по-късно отборът се завърна в елита, но всеки сезон много трудно запазваше мястото си. Така се стигна до 2017/18, когато започна истинското пропадане. Финансовата ситуация на клуба не спира да се влошава, което доведе и до смяна на собствеността.

Депортиво може да се озове в четвърта дивизия, ако не бъде внимателен. Капитанът Алекс Бергантинос осъзнава, че сега единствената цел трябва да е лимитиране на пораженията след поредната хаотична година.

„Във футбола спомените не играят роля. Трудно е да го преглътнем, но като имаме предвид как се разви годината за нас, от изключителна важност ще е да останем в трета дивизия. В началото на сезона оставането в трета дивизия бихме го приели като огромен провал, с оглед очакванията от хората към Депортиво. По-рано през годината, когато бяха най-трудните времена за нас, приехме позицията, в която сме“, заяви Бергантинос, който се присъедини към клуба през 2004 година и от първо лице стана свидетел на голямото пропадане.

Кой би предполагал, че Депортиво може да се окаже в подобна ситуация, когато беше на върха в испанския футбол преди 17 години? Изключително тежки времена преживява испанският тим. Могат да дойдат и още по-тежки, ако изпадне до четвърта дивизия.

dsport.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.