Пропускане към основното съдържание

Най-дълго просъществувалите империи в историята

Повечето успешни империи – подобно на съвременните нации – постепенно се изграждали от малки селища през годините, понякога дори десетилетия. Почти всички от тях спрели да бъдат империи в продължение на много години или десетилетия, което затруднява да се каже точно колко са просъществували.

Някои империи обаче продължили толкова дълго като време, че не е нужно да виждаме точните дати, за да сме сигурни – дори от приблителните числа ще стане ясно. Обхващащи много векове – понякога дори хилядолетия – всички тези империи заслужават похвала за това, че са издържали толкова дълго време.

10. Империя Чалукия – 600 – 1200 г. сл. н. е.

Империята Чалукия всъщност се състои от три отделни империи, просъществували в продължение на шест века, започвайки от 6-ти век след Христа. Те все още се броят за една и съща империя, тъй като всички те произхождат от една и съща династия – кралската династия от южните и централни части на днешна Индия.

Въпреки че произходът на най-ранната Чалукия династия – Чалукия Бадами – е неизвестен, към шести век те се очертават като основната сила в един от най-богатите региони на света по това време. На върха си, тази империя обхващала цяла южна Индия, Декан, както и части от северните щати като Бихар.

През 624 г. чалуките се разделят на две отделни царства – източна и западна империя Чалукия. Докато източните чалуки са управлявани от Венги до 11-ти век, западните чалуки – със столица Каляни (днешен Басавакалян) – съществуват до края на 12-ти век.

9. Етиопска империя – 1270 – 1974 г. сл. н. е.

Африка рядко се помни със своите империи, макар че ако хвърлите кратък поглед върху нейната история, ще откриете, че огромният континент е бил дом на някои от най-големите и най-дълго действащите империи в историята.

Една от най-успешните от всички африкански империи е Етиопската империя – известна още като Абисиния – с продължителност от 1270 до 1974 г. През почти седем века от своето съществуване Етиопия е съществувала като военна и икономически успешна християнска държава. Нейните владетели твърдят, че произхождат от цар Соломон и империята често е била във война с османците за територия в Северна и Източна Африка.

Етиопската империя – която в крайна сметка завърши с военна хунта, свалила императора през 1974 г. – остава единствената африканска държава, която никога не е била нападана успешно от чужда сила.

8. Кхмерска империя – 802 – 1431 г. сл. н. е.

Около края на първото хилядолетие, когато почти целият западен свят преминава през тъмните векове, на изток се издигат нови империи. От Близкия изток до Централна Азия и до Индия, границите се измествали за една нощ. Защото завоеванията и войните отстъпили място на множество разнообразни култури, които се обединили, за да формират изцяло нови общества.

Определено най-дълго просъществувалата от всички била Кхмерската империя със столица в Ангкор. Тя е създадена от Джаяварман II през 802 г. сл. н. е. Тогава той завладява всеки малък владетел в региона и се обявява за чакравартин или „универсален владетел“.

На своя връх Кхмерската империя владеела по-голямата част от днешните Камбоджа, Тайланд, Лаос и южен Виетнам, като търговските пътища стигали чак до Индия и Близкия изток. Това била най-голямата сила в Югоизточна Азия до нейния упадък през 14-ти и 15-ти век. Исторически обекти като Ангкор Ват и Байон ни дават поглед към истинското богатство и мощта на империята. Нейното влияние все още може да се види в изкуството и културата в целия регион.

7. Канемска империя (Канем-Борну) – 9 век – 1808 г. сл.н.е.

Друга голяма историческа империя от Африка, империята Канем-Борну – кръстена на двете си столици по различно време – възниква около езерото Чад около средата на 9-ти век. На върха си тоя включвала огромни територии от Чад, Камерун, Нигерия и Либия. А също така редовно търгувала с другите сили на север чрез обширни сухопътни търговски пътища, разпространени в Северна Африка и Близкия изток.

Основана от династията Сет, империята е съществувала като ислямска държава със столица Канем, което й дава достъп до търговските пазари на Северна Африка, долината на Нил и региона на Субсахара. Това било докато Канем не бил нападнат от племената Булала през 14-ти век и столицата била преместена в Борну. Това остава така, докато императорът е свален и изгонен от столицата от племената Фулани в Нигерия през 1808 г. В крайна сметка с това се прекратило една от най-успешните и най-дълго действащите империи в историята.

6. Османска империя – 1299 – 1922 г. сл. н. е. 

Османската империя е била не само една от най-дълго действащите империи в историята, но и една от най-големите в света. В разгара си империята включвала почти цяла Югоизточна Европа, голяма част от днешния Близък изток, включително Ирак, Сирия, Израел, Арабския полуостров и Египет, както и северноафриканските страни Либия и Алжир.

Създадена около 1300 г. сл. н. е., Османската империя е кръстена на Осман I Гази – един от многото турски военачалници в Анадола по това време. Той разширил своите владения, за да обхване почти целия анадолски регион, преди да премине към византийските територии в Югоизточна Европа.

Основните повратни моменти за османците са завладяването на Константинопол през 1453 година. Това ги утвърждава като голяма сила в Европа и по същество прекратява византийската хегемония в региона – и окупирането им на светите места за исляма след победата им над мамелюците. 

Това им дало легитимност като владетели на ислямския свят, както и като основна военна сила в региона. Имтерията завършва с Първата световна война и създаването на турската република през 1922 година.

5. Империя Сила (Шила) – 57 пр. н. е. – 935 г. сл. н. е.

Сила (или Шила) е едно от трите основни царства в древна Корея, а другите две са Пекче (или Паекче) и Когурьо (по-късно Корьо). Създадена от Бак Хиокгеоза – общ прародител на всички Парк кланове. През 57 г. пр. н. е. Сила съществува като отделна коалиция от кланове до възхода на монархистката династия Ким. От 356 – 402 г. сл. н. е. владетелят Немул установява върховенството на закона и различни други реформи. Също така завладява още територия, за да разшири допълнително границите на Сила.

Докато Сила съществува като империя до 668 г. сл. н. е. – това вече я превръща в една от най-дълго просъществувалите империи някога. Но това не е краят. С помощта на китайската династия Танг, Сила скоро завладява съседните региони Пекче и Когурьо. Обединявайки целия регион под единна династия Сила, продължила до 935 г. сл. н. е.

4. Венецианска република – 697 – 1797 г. сл. н. е. 

Венецианската република не била строго казано империя. Защото била по-скоро независима град-държава или дори успешна корпорация от средновековнаха епоха със собствена страшна частна армия. Независимо от това, Венеция заслужава място във всеки списък с най-дълго просъществувалите империи в историята, тъй като продължила своето съществуване почти 1100 години!

Според източници от XI век, Венеция е създадена като република през 697 година. Въпреки че в началото разчита на търговията със сол, стратегически изгодното й положение в Средиземно море й позволява да просперира като основна търговска сила в региона. Това било и морска сила, командваща една от най-големите морски сили в света по това време.

По същество Венецианската република е била олигархия от богати търговци и аристократи с монополен контрол върху почти цялата търговия в Средиземно море. Търговията, изкуствата и културата са процъфтявали до откриването на новите търговски пътища в Атлантическия океан. Републиката официално приключва през 1797 г. сл. н. е., когато е нападната успешно от Наполеон.

3. Свещена римска империя – 800 – 1806 г. сл. н. е.

Свещената Римска империя е възникнала от йерархичен спор във Византийската империя или Източната Римска империя – прекият потомък на древната Римска империя, до който ще стигнем след малко. Източната империя, със столица Константинопол, била широко призната от всички християни за новото седалище на римската власт, което се променило през 797 г. сл. н. е., когато император Константин VI бил свален от майка си Ирина.

Макар че това не променило нищо от източната страна, мнозина в Западна Европа отказали да признаят жена за нов римски император. Това включва папа Лъв III, който провъзгласил франкския крал Карл Велики за нов император на римляните през 800 г.

Новата империя включвала много територии в цяла Европа по различно време от нейната почти 1000-годишна история. В своя връх Свещената Римска империя – със столица в Рим – се простирала от Франция на запад до кралствата Полша и Унгария на изток и от датската територия на север до Алпите на юг. Тя ще остане основна сила в Западна и Централна Европа до 1806 г., когато е изчезнала поради наполеоновите войни.

2. Царство Куш – 1070 г. пр. н. е. – 4 век сл. Хр. 

Куш е царство (познато още като Мероитското царство), възникнало през 1070 г. пр. н. е. в Нубия – регион по долината на Нил в днешен Судан и южен Египет. Докато историята на Нил често се свързва само с Египет, Куш е отделно военно силно царство с търговски пътища, стигащи чак до Индия и Арабския полуостров, заедно с пълноценен собствен език и писменост.

От 1070 г. до залеза си около средата на 4-ти век сл. н. е. Царство Куш почти постоянно е във война с Египет. Кушитският цар Кашта дори успява да поеме контрола над египетската империя и да се обяви за фараон през 750 г. пр. н. е. Създавайки 25-та династия, управлявала Египет до асирийското нашествие около век по-късно. Царство Куш ще остане основна сила в региона до нейното падение през четвърти век. А това превръща Куш в една от най-дълго действащите империи в историята.

1. Римска империя – 27 г. пр. н. е. – 1453 г. сл. н. е.

Влиянието на Римската империя върху останалия свят не може да бъде надценено. Това било в известен смисъл родното място на цялата концепция за империите. Създадена от Август Цезар през 27 г. пр. н. е. – след години на политически сътресения след убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н. е. – Римската империя ще се превърне в една от най-големите и най-успешните империи в историята.

Управлението на Август довело ера на мир и просперитет след близо век смут. Той въвежда реформи в администрацията, насърчава изкуствата и културата на цялата римска територия. Също така довежда много непокорени преди това региони в римското лоно.

Докато Август ще бъде наследен от някои способни императори, империята е започнала да запада поради различни фактори. Например лошо ръководство, корупция и нашествие от организирани армии (като хуните на Атила) от 3-ти и 4-ти век.

Много историци твърдят, че докато Римската империя официално приключва на запад през 476 година. Тогава императорът е свален от германски вожд, наречен Одоакър. Но империята ще продължи непокътната на изток под формата на Византийската империя. Това ще продължи до падането на столицата Константинопол от османците през 1453 година. Това прави Рим може би най-дълго просъществувалата империя някога.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата