Пропускане към основното съдържание

СКАНДАЛНО: Държавата не дава пет пари за българската ваксина

Докато медиите ежедневно бълват информация колко ваксини срещу COVID-19 са закупени и кога се очаква поредната скъпа пратка, българските разработки са тотално неглижирани. За това алармира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

"Към момента подкрепата за българската ваксина срещу COVID-19 е утопия, държавата не проявява интерес към нашите експерименти”, оплака се той в интервю пред „Фокус”.

„Факт е, че до момента абсолютно никой от държавата не е проявил интерес какво се случва с нашите експерименти, на какъв етап са. Интересуват се медии, неправителствени организации, дори частни лица от бизнеса проявяват интерес - но не и от държавните органи“, коментира професорът.

Андрей Чорбанов припомня, че преди 25 години България произвеждаше 80-90% от ваксините за страната, а в момента е точно обратното.

„Ваксинопроизводството е абсолютен компонент на националната сигурност”, подчертава той.

Професорът изрази и своята позиция по отношение на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат в ситуация на пандемия. По думите му с включването на машинното гласуване би могло да се организира доста безопасна среда за предстоящите избори.

„От друга страна трябва да се помисли относно правилата, касаещи най-вече карантинирането – доколко тези хора ще могат и имат право да гласуват. Няма как те да бъдат ограничени, поне конституционно. Изобщо има възможности и начини това да се осъществи. Технологиите го позволяват, но въпросът е какво ще бъде желанието на хората, които организират изборите, това да се случи“, обясни ученият.

Според проф. Чорбанов много от публичните места далеч не са толкова опасни, колкото се представят, стига да се спазват наложените мерки - задължително носене на маски и спазване на безопасна дистанция.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,