Пропускане към основното съдържание

Австрийски институт отне стипендията на известна украинска неонацистка

Австрийският институт по хуманитарни и социални науки е отменил специализацията на украинска аспирантка, след като със закъснение е установено, че тя е изявен представител на крайната десница.

Намиращият се във Виена Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM), където работят известни изследователи като Иван Кръстев и Тимъти Снайдер, в понеделник обяви, че прекратява незабавно специализацията на Олена Семеняка. Това се случи, след като хора като директора на Украинския еврейски комитет Едуард Долински и политическият изследовател от Университета в Отава Иван Качановски обърнаха внимание на неофашистките ѝ убеждения, както и на ролята ѝ международен секретар на украинската ултрадясна организация „Национален корпус“, която представлява политическо крило на паравоенната групировка „Азов”.

„IWM ясно осъжда и се дистанцира от крайнодесните екстремистки изявления и действия на Олена Семеняка. IWM винаги е отстоявал либералните демократични ценности и се е противопоставял на всякакви форми на тоталитарно мислене„, заявява ректора на института Шалини Рандерия в специално изявление. Информацията за специализацията на  Семеняка също бе моментално изтрита от сайта на IWM.

Семеняка, чийто академичен опит е във философските дисциплини, е била назначена за младши гостуващ сътрудник с 1800 евро месечна стипендия за своя изследователски проект. Основната ѝ дейност през последните години обаче е свързана управление на  международните контакти на ултранационалистическото движение „Азов“, което се стреми да изгради международна мрежа от десни екстремистки организации.

„Семеняка може да бъде описана като водеща международна фигура на движението в „Азов“”, коментира пред VICE World News Моли Салтског, старши разузнавателен анализатор в консултантската фирма Soufan Group. Тя отбелязва, че украинката е пътувала многократно из Европа, за да промотира „Азов“ и техните геополитически цели, насърчавала е чужденци да се присъединяват към ултрадясната организация, и е участвала в конференции редом с „най-известните идеолози в екстремисткото движение за транснационално върховенство на бялата раса”.

„Уважавана академична институция да награди тази личност със специализация има сериозни последствия. Това не само дава легитимност на нейните претенции да е сериозен изследовател, но също така разширява платформата ѝ за контакти и промотиране на идеологията не нейната организация”, изтъква Салтског.

В имейл до VICE Семеняка отрича да е крайнодесен екстремист и настоява, че работата ѝ в Европа цели изграждане на солидарност срещу руската агресия. Тя добавя, че разбира позицията на института, тъй като е противоречива фигура, но вижда случилото се като пример за „културата на зачеркване”. “Разбирам защо IWM трябва да ги е грижа на първо място за тяхната репутация и академична отговорност, и тъй като аз мога да достигна до много по-малко хора от онези, които съзнателно или от неразбиране ме обвиняват в крайнодесен активизъм, оставането ми в института може да накърни доброто му име”, заявява тя.

Но експертите, следящи крайната десница, не приемат нейните отричания, тъй като дейността ѝ в международните среди на крайнодесните екстремисти и добре документирана. Те изтъкват, че движението „Азов“, чиято международна кампания ръководи Семеняка, е успяло да превърне Украйна в ключов център за транснационалните крайнодесни мрежи и да привлече екстремисти от цяла Европа и САЩ. „Тя е била домакин при посещенията на американски крайнодесни идеолози и организатори в Украйна, някои от които са съдени за насилствени дейности в родината си”, отбелязва Салтског.

„Азов“ е първоначално сформирано по време на кризата в Украйна през 2015 г. като доброволческа милиция, командвана от бивш лидер на неонацистка партия и съставена футболни хулигани. Впоследствие обаче движението изгражда сложна и мощна организация. Политическото му крило – партия  „Национален корпус” – е вписана като  „националистическа групировка, разпространяваща омраза”, от Държавния департамент на САЩ. Наред с военната си организация, „Азов“ разполага и с пара-полицейски улични отряди, наречени “Национални дружини”.

В качеството си на международен секретар на “Национален корпус” Семеняка оглавява усилията за изграждане на връзки с други крайнодесни групировки в Европа. През последните години тя редовно е изнасяла речи на конференции, организирани от групи като „Млади националисти” – младежкото крило на германската неонацистка партия NPD, и е участвала в събития на германската крайнодясна партия Der Dritte Weg (Третият път) и италианските неофашисти CasaPound. По време на такава среща в Стокхолм през миналата година тя говори редом с британския неонацист и бивш представител на Британската национална партия Марк Колет.

През 2018 г. тя заявява пред Радио „Свободна Европа“, че в тази си международна дейност понякога си сътрудничи с известния руски футболен хулиган и MMA боец Денис Никитин. Той е създател на марката спортни облекла White Rex, добила значителна популярност сред расистките и неонацистки среди в Европа и Съединените щати.

Семеняка, чийто профил във Facebook е изтрит, е казала пред VICE, че дейността ѝ в Европа е била фокусирана върху насърчаване на инициативата Интермариум („Междуморие”) , известна у нас като „Три морета“ (и доста нашумяла покрай участието в неин форум в Рига на президента Румен Радев миналата година – б.р.) – концепция за по-дълбока интеграция между страните от Централна и Източна Европа между Балтийско и Черно море, която да служи като преграда срещу Русия. “Само във въображението на непрофесионални репортери това придобива формата на съюз на някакви фантастични крайнодесни правителства”, заявява тя.

Тя също така твърди, че разпространяваната из интернет снимка, на която тя и няколко други жени държат знаме със свастика и отправят нацистки поздрав, всъщност е била иронична дегизировка за Хелоуин, с която са се подигравали на твърденията на Кремъл, че украинските националисти са неонацисти. „Снимката от Хелоуин, на която отправям „римски поздрав” със знаме със свастика е вероятно отпреди десет години и е изрично иронична. Да бъде използвана като “доказателство” за политическите ми виждания напълно противоречи на реалното ѝ послание и контрастира с умишлено преувеличения ѝ драматичен ефект”, твърди тя.

Предвид това, че Семеняка е развивала политическата си дейност съвсем открито, изниква въпросът как отговорните лица в австрийския институт са дали стипендия на лице с установени връзки с крайната десница.

IWM не са отговорили на въпросите на VICE за състава на журито, избрало Семеняка. Но част от отговора може да се крие в различни норми за границите на политическата приемливост и какви убеждения трябва да дисквалифицират изследовател от академичната работа. Двама украински изследователи, специализиращи в крайната десница, са заявили пред медията, че не виждат причина Семеняка да бъде дисквалифицирана от специализации заради политическите си виждания. „Лично за мен, предвид всички обстоятелства, кандидатурата на д-р Семеняка е приемлива. Но в крайна сметка това е решение на института”, заявява живеещият и работещ в Украйна руски изследовател на десния екстремизъм Вячеслав Лихачев.

За Института по хуманитарни и социални науки обаче това ще остане като срамен епизод. Ректор Рандерия заявява, че тече преразглеждане на процеса за отпускане на стипендии, и че „IWM прави всичко възможно да разследва защо политическата дейност в средите на крайнодесни екстремисти е убягнала от вниманието на журито, отговорно за избора”.

baricada.org


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.